Prvi slučaj majmunskih boginja u Bosni i Hercegovini

Pacijent čiji su mikrobiološki uzorci uzeti u utorak prva je osoba u Bosni i Herceogovini kod koje je potvrđeno prisustvo virusa majmunskih boginja.

Majmunske boginje su virus koji se prvo pojavio u udaljenim dijelovima centralne i zapadne Afrike (Reuters)

Pacijent koji se u utorak javio na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) pozitivan je na prisustvo virusa majmunskih boginja, potvrđeno je agenciji Fena iz KCUS-a.

Pacijent čiji su mikrobiološki uzorci jučer uzeti prva je osoba u Bosni i Herceogovini kod koje je potvrđeno prisustvo virusa majmunskih boginja.

Majmunske boginje su bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja.

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljelog.

Uglavnom blaga bolest

Majmunske boginje su virus koji se prvo pojavio u udaljenim dijelovima centralne i zapadne Afrike. Bolest je uglavnom blaga, a virus se ne širi lako među ljudima dok se oboljeli oporavljaju u roku od nekoliko sedmica.

Period inkubacije od trenutka kada je osoba izložena virusu do pojave prvih simptoma može trajati od pet do 21 dan, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Bolest počinje groznicom, glavoboljom, umorom, drhtavicom i bolovima u mišićima. Majmunske boginje uzrokuju i otečene limfne čvorove.

Tokom maja ove godine izvan endemskih zemalja gdje se virus ponekad pojavljuje, detektovno je 605 slučajeva majmunskih boginja, od toga 355 slučajeva u zemljama Evropske unije, uključujući susjedne zemlje BiH.

Izvor: Agencije