Beograd: Prostorije Žena u crnom polivene bojom

Muškarac koji se predstavio kao poštar prosuo je u crvenu farbu po vratima prostorija nevladine organizacije iz Beograda.

Ovo je bio treći napad na prostorije Žena u crnom od oktobra 2021. godine (Facebook)

Muškarac koji se predstavio kao poštar prosuo je u utorak oko 14:55 sati crvenu farbu po vratima prostorija nevladine organizacije Žene u crnom, saopćila je ta organizacija iz Beograda.

“Ovaj napad se desio samo dan nakon obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti koje su Žene u crnom organizovale 10. i 11. jula 2022. godine“, navodi se u objavi te organizacije na društvenoj mreži Facebook, prenosi Beta.

Istakli su kako je to bio treći napad na prostorije Žena u crnom od oktobra 2021. godine, kao i da je bilo više napada njihove na aktivistkinje i aktiviste.

“Do sada nijedan od ovih slučajeva, kao ni brojni napadi iz prošlosti, nisu procesuirani. Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti, koju širi i održava vladajući režim u Srbiji, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva“, navodi se u objavi.

Zatvaranje očiju na nasilje

Ocijenili su kako iza ovog napada, koji je izveo nepoznati počinitelj, “legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike“.

“Ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao, svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su Žene u crnom izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade“, ocijenili su iz ove srbijanske NVO.

Naglasili su i da će Žene u crnom, uprkos svim otvorenim prijetnjama i napadima, i dalje zahtijevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine i za sve druge zločine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada