Optužnice zbog nasilja na protestima u Skoplju

Devet osoba optuženo je za krivično djelo učešće u masi koja će izvršiti krivično djelo, a troje za izazivanje opće opasnosti.

Protesti protiv francuskog prijedloga o uklanjanju bugarskog veta za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU traju od 2. jula (EPA)

Osnovno tužilaštvo u Skoplju podnijelo je danas optužnice protiv 12 osoba zbog učešća u incidentima na protestima protiv francuskog prijedloga za ukidanje bugarskog veta i početak pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, prenosi agencija Tanjug.

Kako je saopćilo tužilaštvo, devet osoba optuženo je za krivično djelo učešće u masi koja će izvršiti krivično djelo, a troje za izazivanje opće opasnosti. Oni se terete da su „na javnom okupljanju građana 5. i 6. jula učestvovali u masi koja je izvršila krivično djelo nasilje ispred Sobranja Sjeverne Makedonije“.

U saopćenju se precizira kako su oni gađali kamenicama, bekaton pločicama, metalnim predmetima, saobraćajnim znacima, kantama za otpatke i pirotehničkim sredstvima policajce koji su bili u kordonu radi zaštite zgrade parlamenta.

Navodi se kako je jedan policajac teško povrijeđen, 26 ih je zadobilo tjelesne povrede, a optuženi su oštetili zgradu parlamenta u ukupnoj vrijednosti od 576.665 denara, oštetili policijsku opremu i policijsko vozilo Škoda Yeti.

Rasprava u četvrtak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije je, nakon što je veća grupa mlađih demonstranta, od kojih su neki bili maskirani, 5. jula napala policijski kordon pred Sobranjem, saopćila da je povrijeđeno ukupno 47 policajaca i da je privedeno 11 nasilnih demonstranata.

Protesti protiv francuskog prijedloga o uklanjanju bugarskog veta za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU traju od 2. jula, a demonstranti tvrde kako bi njegovo prihvaćanje vodilo „bugarizaciji države”.

Zastupnici makedonskog Parlamenta će u četvrtak, 14. jula, raspravljati o Informaciji Vlade o francuskom prijedlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Izvor: Agencije