Broj stanovnika u Srbiji prošle godine smanjen za 74.000

Brojke za prvih šest mjeseci ove godine nagovještavaju da će 2022. biti ‘još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije’.

Srbija je suočena s izuzetno teškom demografskom slikom; broj stanovnika pao na ispod sedam miliona (Al Jazeera)

Srbija je suočena s izuzetno teškom demografskom slikom i činjenicom da je broj stanovnika pao na ispod sedam miliona, saopćilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

“Sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene, a samo u toku prošle godine naša zemlja izgubila je više od 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina”, navodi Ministarstvo, povodom Svjetskog dana stanovništva.

Ministarstvo apelira da “svi razmislimo o mogućnostima da demografsku situaciju promenimo na bolje”, prenosi Tanjug.

Brojke za prvih šest mjeseci ove godine nagovještavaju da će 2022. godina biti “još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije”.

Podaci ne smiju biti obeshrabrujući

Uzroci takve statistike u najvećoj mjeri se podudaraju s onima koje se mogu naći u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti 2,1, što je ocijenjeno kao nivo proste reprodukcije.

Ministarstvo poručuje da takvi podaci ne smiju obeshrabrivati i demoraliziratu u nastojanjima zaustavljanja loših demografskih trendova.

“Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla bračne parove, majke i očeve koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku, najveći problem sa kojim se država suočava”, kaže se u saopćenju.

Izvor: Agencije