Đukanović otkazao podršku Abazoviću zbog ugovora sa SPC-om

Vlada Crne Gore izgubila je podršku najbrojnije stranke u Skupštini, Demokratske partije socijalista, nakon što je usvojila Nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

DPS, koji ima 30 zastupnika, uskratit će podršku manjinskoj Vladi (EPA)

Vlada Crne Gore izgubila je u nedjelju podršku najbrojnije stranke u Skupštini, Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića, nakon što je na sjednici u petak usvojila Nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Nakon sjednice Predsjedništva, DPS je saopćio da će ta stranka, koja ima 30 zastupnika u parlamentu, uskratiti podršku Vladi premijera Dritana Abazovića, prenosi Hina.

“Vlada više nema našu podršku, jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, evropska agenda. Bez kalkulacija smo podržali Vladu, vjerujući da nam je Evropska unija zajednički cilj. Sada, kada je, nažalost, jasno da nije tako, opet se bez kalkulacija nastavljamo boriti za isti cilj”, saopćio je član Predsjedništva DPS-a Jevto  Eraković.

Sporan temeljni ugovor sa SPC-om

Podršku Abazovićevoj Vladi je ranije povukla Socijaldemokratska partija (SDP), najavljujući pokretanje inicijative za skraćenje mandata Vladi i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Abazovićeva Vlada, uprkos oštrom protivljenju pet ministara, usvojila je nacrt Temeljnog ugovora sa SPC-om.

Kritičari kažu da je dokument na štetu Crne Gore i da se njime crnogorska kulturna i vjerska dobra bespravno upisuje na SPC.

Istog dana je ugovor usvojio u vrh SPC-a u Beogradu i najavio da će uskoro biti potpisan.

Abazovićeva manjinska Vlada formirana je krajem aprila, a dobila je podršku 45 od 81 zastupnika u parlamentu.

Uz Abazovićevu URA-u, u nju su ušli predstavnici manjinskih naroda Hrvata, Bošnjaka i Albanaca te prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i SDP-a.

Đukanovićev DPS nije ušao u Vladu, ali joj je dao podršku.

Abazović: Pobijedit će evropska budućnost

Premijer Crne Gore Dritan Abazović pozdravio je odluku Predsjedništva DPS-a, ističući da će se vidjeti šta je stav većine poslanika.

“Pozdravljam odluku Predsjedništva DPS-a. Odgovorno je i državnički kada niste u mogućnosti da pomognete državi da joj makar ne odmažete. Vidjećemo šta je stav većine poslanika”, napisao je Abazović na Twitteru.

Istakao je da Crna Gora mora dalje i da kriminal, korupcija i nacionalizam nisu opcije.

“Pobijediće evropska budućnost”, poručio je Abazović.

Izvor: Agencije