Vulin: Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj tolika da ni mrtva srpska djeca ne mogu očekivati pravdu

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova komentirao navode premijera Hrvatske u kojima odbacuje utemeljenost optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota zbog bombardiranja kolone srpskih civila na Petrovačkoj cesti.

Vulin: Srbija ima pravo suditi zločincima, a nema prava zaboraviti svoju ubijenu djecu (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin saopćio je danas, u odgovoru premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, da je “mržnja prema Srbima u Hrvatskoj toliko jaka da ni mrtva srpska deca ne mogu da očekuju ni pravdu, ni mir”, prenosi agencija Tanjug.

„Da Vlada Hrvatske nije već 17 godina odbijala saradnju sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u slučaju granatiranja izbegličke kolone, pokrenutom 2005. godine, da nije 3. juna 2015. godine donela Zaključak kojim nalaže Ministarstvu pravde da odbije pružanje međunarodne pravne pomoći u svim postupcima u vezi sa ratnim zločinima protiv njihovih oficira po zahtevu Bosne i Hercegovine, možda bi Srbija mogla da poveruje da će Hrvatska, ipak, jednom suditi za zločine počinjene nad Srbima“, naveo je Vulin.

Prema njegovim riječima, zločin na Petrovačkoj cesti su počinili državljani Hrvatske nad državljanima Hrvatske, a na teritoriji Bosne i Hercegovine, i Hrvatska je imala sve razloge i mogućnosti da ubice srpske djece privede pravdi ili pomogne Bosni i Hercegovini da to ona učini.

Optužnica protiv pilota

„Imala je Hrvatska sve razloge da sudi zločincima, ali i jedan presudni razlog da to ne uradi. Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj je toliko jaka da ni mrtva srpska deca ne mogu da očekuju ni pravdu, ni mir. Očekivati pravdu za Srbe u državi u kojoj se ustašama daju ulice je naivno kao da mislite da će unuci ustaša izginulih pred Staljingradom biti antifašisti. Srbija ima pravo da sudi zločincima, a nema prava da zaboravi svoju ubijenu decu”, izjavio je Vulin.

On je komentirao navode premijera Hrvatske Plenkovića u kojima odbacuje utemeljenost optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardiranja kolone srpskih civila na Petrovačkoj cesti.

Plenkovićev stav

Plenković je u srijedu odbacio optužnicu, koju je potvrdio Viši sud u Beogradu, protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom akcije Oluje 1995. godine, prenijela je Hina.

Plenković je rekao kako to „ne dolazi u obzir“.

„Hrvatska ne prihvaća da srbijansko tužiteljstvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana na teritoriju koji nije Srbija“, rekao je on i odbacio i srbijansku regionalnu jurisdikciju.

„Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo.. da nam ta zemlja sada glumi nekakvo tužiteljstvo ili sud, to neće proći.“

Kazao je i da je Hrvatska dogovorom htjela riješiti taj problem, ali su se sa srbijanske strane na to oglušili.

„Ako se za naš prijedlog za suradnjom ‘ne trza’, a onda serviraju ovakvi dokumenti iz kuhinje u Beogradu, to neće proći i to vrlo jasno kažemo”, naglasio je premijer Hrvatske.

Izvor: Agencije