Eurointegracije: Tri uvjeta Sofije za ukidanje veta Skoplju

Bugarska traži da Sjeverna Makedonija usvoji neke ustavne garancije za zaštitu prava tamošnjih Bugara, kao i da postigne napredak po pitanju nekih historijskih sporova.

Petkov, čija je Vlada u srijedu izgubila većinu u Parlamentu, odbacio je optužbe bivšeg koalicijskog saveznika koji je rekao da je aktuelni premijer spreman ukinuti bugarski veto (ANSA)

Bugarska je postavila uvjete za ukidanje veta kojim blokira pristupne pregovore Sjevernoj Makedoniji sa Evropskom unijom i želi vidjeti može li Brisel garantirati da se ti uvjeti ispune, rekao je u četvrtak bugarski premijer Kiril Petkov, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Govoreći nakon sastanka s komesarom za proširenje EU-a Oliverom Varhelyijem, Petkov, čija je Vlada u srijedu izgubila većinu u Parlamentu, odbacio je optužbe bivšeg koalicijskog saveznika koji je rekao da je aktuelni premijer spreman ukinuti bugarski veto, bez obzira na nacionalne interese.

„Bugarska ima tri jasna uvjeta ako želimo da dođe do napretka po pitanju Sjeverne Makedonije“, Petkov je rekao novinarima. „Radimo zajedno da vidimo hoće li biti moguće da EU bude jamac ovih uvjeta.“

Sofija traži da Sjeverna Makedonija usvoji neke ustavne garancije za zaštitu prava tamošnjih Bugara, kao i da postigne napredak po pitanju nekih historijskih sporova.

Frustracije Varhelyija

Bugarska je 2020. godine odbila dati zeleno svjetlo da počnu pregovori između Sjeverne Makedonije i EU zbog sporova koji se tiču historije i jezika. Sjevernu Makedoniju ranije je blokirala Grčka dok nije izmijenila ime države.

Varhelyi, u svojoj četvrtoj posjeti Bugarskoj u proteklih šest mjeseci, izrazio je frustraciju zbog činjenice da još uvijek nema odgovora na zastoj s kojim je suočena Sjeverna Makedonija po pitanju pristupa EU-u.

Bugarski saveznici u EU i NATO savezu zalažu se za sporazum koji bi učvrstio evropsku perspektivu Skoplja na slijedećem EU samitu kasnije ovog mjeseca i koji bi pomogao da se ograniči ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu uslijed rata u Ukrajini.

„Činjenica da se vraćam znači da još uvijek nema rješenja, što je vrlo frustrirajuće“, rekao je Varhelyi.

Izvor: Agencije