Američka ambasada u BiH: SDA blokira istragu protiv korupcije i preferira retoriku podjela

Ambasada SAD-a u Sarajevu kritikovala je vladajuću Stranku demokratske akcije zbog retorike podjela u BiH, i ugrožavanja borbe protiv korupcije.

Američka ambasada u BiH kaže da podržava samo politike koje će građanima BiH omogućiti bolju budućnost (Armin Durgut / PIXSELL)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu kritikovala je vladajuću Stranku demokratske akcije (SDA), spočitavajući joj blokadu istraga protiv korupcije u toj zemlji, nakon što su ranije ove sedmice oštro kritikovali i druge dvije vladajuće etno-nacionalne stranke u BiH Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH).

Oglašavajući se porukom na društvenoj mreži Twitter, iz Ambasade je saopćeno da s velikom pažnjom prate kako SDA tvrdi da dijeli iste ciljeve u Bosni i Hercegovinu koje zagovaraju Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i visoki predstavnik međunarodne zajednice, što se odnosi na izgradnju funkcionalne demokratske države i stabilnih institucija te osiguranje vladavine prava, no toj stranici SAD zamjera da nisu dosljedni u takvoj politici.

“Ako SDA zaista dijeli takve ciljeve sa SAD-om, onda funkcioneri te stranke ne bi pokušavali blokirati i ometati istrage o korupciji. Ako dijele iste ciljeve kao mi onda ne bi doprinosili disfunkcionalosti Federacije BiH i ne bi preferirali retoriku podjela umjesto retorike pomirenja”, poručili su iz Ambasade.

Sjedinjene Američke Države ne favoriziraju nijednu političku stranku ili etničku skupinu u BiH, poručili su iz Ambasade. “Podržavamo ljude ove zemlje – Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale – i podržavamo politike koje će građanima BiH omogućiti bolju budućnost”.

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih i sigurnosnih kriza od okončanja rata 1995. godine, a zapadni saveznici uz to upozoravaju i na vrlo visok stepen korupcije, što je zemlju dovelo među najnerazvijenije ekonomije Evrope, na štetu svih bosanskohercegovačkih građana.

Washington je ranije u aprilu uveo sankcije Asimu Sarajliću, visokorangiranom članu SDA, optužujući ga za zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: Agencije