Gruevski u odsustvu osuđen na još šest godina

Sud u Skoplju kaznio i Kirila Božinovskog, te naredio konfiskaciju sedmospratnog sjedišta VMRO DPMNE, kao i još 30-ak sjedišta stranke u državi.

Gruevski je krajem 2018., da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne za nezakonitu kupovinu službenog blindiranog Mercedesa, pobjegao u Mađarsku gdje je dobio politički azil (EPA)

Sud u Skoplju proglasio je danas krivim bivšeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog i generalnog sekretara u njegovoj vladi Kirila Božinovskog u slučaju “Talir 2” i naložio konfiskaciju sedmospratnog partijskog sjedišta VMRO DPMNE, prenosi agencija Beta.

Gruevski je u tom sudskom postupku u odsustvu prvostepeno osuđen na šest godina zatvora, a Božinovski na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora. Pored konfiskacije takozvane „Bijele palate“ u najužem centru Skoplja, sud je, kako su prenijeli lokalni mediji, presudio i konfiskaciju tridesetak partijskih štabova u unutrašnjosti.

Prema presudi, Gruevski i Božinovski su proglašeni krivima jer su nezakonito, zloupotrebom položaja za svoju tadašnju stranku VMRO-DPMNE, stekli novu zgradu vrijednu sedam miliona eura i još dva miliona eura, kojima su kupili dodatne nekretnine.

Optužnica podignuta 2017.

U slučaju “Talir 2”, za koji je optužnica podignuta u julu 2017., Gruevskom i Božinovskom je suđeno da su zloupotrebom službenog položaja omogućili firmi Beton iz Skoplja da izgradi sjedište VMRO-DPMNE, iako je imala dogovore o javnim nabavkama sa državnim organima, što je suprotno zakonima o političkim strankama, o finansiranju političkih partija i o obligacionim odnosima.

Sutkinja Danijela Aleksovska Stojanovska je prilikom izricanja presude istakla kako je tržišna vrijednost zemljišta koje je stranka dala na raspolaganje skopskoj kompaniji Beton, koja je zauzvrat morala izgraditi dvije zgrade, hotel i sjedište stranke, vrijedno 800.000 eura, a da su zauzvrati dobili objekat vrijedan sedam miliona eura.

„Okrivljeni Kiril Božinovski i Nikola Gruevski zajedno su u periodu od 2012. do 2016. godine, koristeći određene prilike, zloupotrebili položaj i nezakonito finansirali stranku VMRO-DPMNE i objekat sa ugovorom o izgradnji sa Betonom, čime su nezakonito stekli imovinu i značajnu protivpravnu imovinu korist za partiju”, rekla je ona.

Navela je kako je iz dokaza očigledno da je prvooptuženi Gruevski koristio stanje zavisnosti pravnog lica Beton koji je imalo prema tada vladajućoj političkoj partiji VMRO DPMNE jer je ukupno 75 posto prihoda Betona dolazilo od usluga koje je pružao državi i općinama dobijanjem tendera.

Preostali procesi

Koristeći tu situaciju, prema riječima Stojanovske, Gruevski je zaključio ugovor o izgradnji nove partijske centrale ne vodeći računa o cijeni izgradnje partijskog sjedišta u centru Skoplja. Sutkinja je objasnila kako je iz dokaza jasno da Beton nije imao nikakav finansijski interes niti finansijsku korist od ugovora, jer je stavljen u neravnopravan položaj, kao i da hotel koji je trebalo da se gradi još nije gotov.

Presuda u slučaju „Talir 2“ je peta zatvorska presuda Gruevskom koji je krajem 2018. godine, da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne za nezakonitu kupovinu službenog blindiranog Mercedesa, pobjegao u Mađarsku gdje je dobio politički azil.

Protiv bivšeg premijera i nekadašnjeg neupitnog lidera VMRO DPMNE, u Skoplju se vodi još nekoliko postupaka, uključujući izborne neregularnosti u slučaju nazvanom “Titanik” i malverzacije prilikom izgradne autoputeva, a osumnjičen je i da je organizovao nasilje nad političkim protivnicima u Parlamentu Sjeverne Makedonije 27. aprila 2017. godine.

Izvor: Agencije