Schallenberg i Fajon: Zapadni Balkan je geostrateška regija

Ministar vanjskih poslova Austrije i njegova kolegica iz Slovenije su za postepenu integraciju budućih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Alexander Schallenberg je upozorio da EU gubi na tlu Zapadnog Balkana (Tanjug/ STA)

Zapadni Balkan je geopolitička regija za koju imamo najveću odgovornost jer je okružen državama članicama Evropske unije, izjavio je ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg.

Poslije sastanka sa šeficom slovenske diplomatije Tanjom Fajon u Ljubljani je upozorio da EU gubi na tlu Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

“Ako na samitu EU-a govorimo o Ukrajini, onda moramo govoriti i o Zapadnom Balkanu“, kazao je on, ali i poručio kako je jasno da nema nikakve preticajne trake u EU.

Integracija budućih kandidata

Fajon je podržala prijedlog Austrije za postepenu integraciju budućih kandidata za članstvo u EU.

O drugim pitanjima, kao što je kontrola na granicama ili nuklearna elektrana Krško, stavovi su se razlikovali.

Fajon je pozvala Austriju da još jednom analizira da li su stvarno i dalje potrebne kontrole na zajedničkoj granici.

“Ne vidimo nikakve razloge za nastavak kontrola“, poručila je ona.

Međutim, Schallenberg je kazao kako trenutno nema alternativa graničnim kontrolama.

“Uslijed ukrajinske krize ponovo smo suočeni s fenomenom da situaciju zloupotrebljavaju trgovci ljudima“, rekao je austrijski šef diplomatije te ukazao kako je proteklih mjeseci zabilježen rast ilegalnih prelazaka granica za više od 120 posto.

Zaštita vanjske granice EU-a

“U ovoj oblasti je potreban dijalog i neophodno je da dugoročno gledano ponovo uspostavimo Šengenski prostor kakav je bio prije 2015. godine“

Fajon je rekla da se Slovenija obavezuje na zaštitu vanjske granice EU-a.

Schallenberg je pomenuo i nuklearnu elektranu Krško, rekavši kako zna da nije na dnevnom redu Vlade Slovenije odustajanje od nuklearne energije, ali da želi govoriti i o toj temi.

Izvor: Agencije