Milanović: Američke sankcije Čavari su bahato teroriziranje

Hrvatski predsjednik naveo kako Hrvatska mora pružiti zaštitu čelniku entiteta FBiH koga je dan ranije na popis sankcioniranih bh. zvaničnika dodalo Ministarstvo finansija SAD-a.

Milanović je sankcioniranje Čavare prozvao „bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH“ kojem Hrvatska „mora pružiti svu potrebnu zaštitu (Arhiv Matfilm Montenegro)

Uvođenje američkih sankcija predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Marinku Čavari „bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda“ u toj državi i Hrvatska ga treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, prenosi agencija Hina.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je na popis sankcioniranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini dodalo zvaničnika HDZ-a BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja drugog bh. entiteta Republika Srpska Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika.

Kao objašnjenje je navedeno da su sankcionirani „slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH“, te potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

“Tutori kroje budućnost”

Dan kasnije Milanović je saopćenjem to prozvao „bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH“ kojem Hrvatska „mora pružiti svu potrebnu zaštitu“.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, „politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha“ tog sporazuma „svoje prste imala i još ima i američka diplomacija“, s visokim predstavnicima za BiH, nastavio je hrvatski predsjednik.

„Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih“, zaključio je Milanović.

Izvor: Agencije