Zagrebački mediji: HDZ BiH uspio posvađati Hrvatsku sa Amerikom

Hrvatska se dovela u poziciju da podržava i opravdava najbliže Putinove saveznike u BiH.

Potpredsjedniku HDZ-a BiH Marinku Čavari Washington uveo sankcije zbog  'potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma' (Armin Durgut / PIXSELL)

Hrvatski mediji donose u utorak vijest kako se ta zemlja posvađala s najvećom svjetskom silom, Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je službeni Zagreb stao u odbranu drugog čovjeka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Marinka Čavare, pošto mu je Washington dan ranije uveo sankcije zbog  „potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma“, koji je 1995. godine zaustavio četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

“BiH se suočava s najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim strankama koje podržavaju mreže pokrovitelja. Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a čelnici Hrvatske demokratske zajednice BiH onemogućuju demokratske procese u zemlji”, poručio je u povodu sankcija Čavari državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

Američke sankcije Čavari hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazvao je „bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda“ u BiH, uz poruku da Hrvatska Čavaru treba zaštititi.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je također kritikovao sankcije Washingtona, Čavaru nazivajući „častnim, politički odgovornim čovjekom“ koji voli svoju domovinu i zagovara poštivanje Daytonsko-pariškog sporazuma.

Sukob sa strateškim saveznikom

Gordan Duhaček, kolumnista portala Index konstatuje da se Hrvatska – zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Zoranu Milanoviću – uspjela dovesti u situaciju da se svađa s SAD-om, državom koju inače smatra svojim strateškim saveznikom. „Još gore, dovela se [Hrvatska] u poziciju da podržava i opravdava najbliže Putinove saveznike u BiH“, napisao je Duhaček.

Prema istom autoru, prilično je neugodno i za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je godinama garantirao za HDZ BiH unutar Evropske unije, te promovirao agendu te političke partije, koja je “etnonacionalistička agenda” i “protiv demokratskih institucija”.

Kolumnista Jutarnjeg lista Željko Trkanjec donosi tekst pod naslovom Vodstvo HNS-a u BiH sada radi i protiv Hrvatske, podsjećajući na ideju Bože Ljubića, zamjenik predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, koji zaziva povratak Hrvatske Republike Herceg Bosne, premda je njeno vodstvo pravomoćno osuđeno za ratne zločine tokom rata u BiH. „Mislim da bi nakon ove izjave i Hrvatska trebala donijeti rezoluciju kojom bi se ogradila od bilo kakvog djelovanja tog gospodina. Jer joj šteti, kao i cijeli HNS, uostalom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije