Hrvatski državni vrh kritikuje SAD i Njemačku zbog posljednjih odluka o BiH

Njemački Bundestag optužio je dužnosnike bosanskih Srba i Hrvata zbog destabilizacije BiH, dok je Washington HDZ-ovom Marinku Čavari uveo i sankcije.

Grlić Radman: Bundestag ne šalje dobre poruke (EPA)

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je kritikovao prijedlog deklaracije o Bosni i Hercegovini koju su pripremili zastupnici vladajuće njemačke koalicije ističući da „ne šalje dobre poruke“.

Prijedlog deklaracije koju su sačinili zastupnici vladajuće Semafor koalicije prošle je sedmice upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga, a ona bi trebala biti usvojena ovaj ili idući mjesec.

U rezoluciji se podržava evropski put Bosne i Hercegovine, a za prijetnje suverenitetu zemlje, blokade i podjele optužuju se vodeći dužnosnik bosanskih Srba Milorad Dodik, ali i hrvatski Dragan Čović.

‘Čavara je častan’

Grlić Radman je ustvrdio kako prijedlog rezolucije nije podržao cijeli Bundestag nego „jedna frakcija“ te da je pritom vidljiv „snažni bošnjački lobi“, samom činjenicom što u tom tijelu ima zastupnika bošnjačkog porijekla, prenijela je Hina.

„Ovime se ne postiže nikakav mir, nikakva stabilnost, niti se šalju dobre poruke, prije svega zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je ministar.

Za Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH iz HDZ-a BiH kojemu je SAD uveo sankcije, ministar je rekao da je „častan, politički odgovoran čovjek“ koji voli svoju domovinu i zagovara poštivanje Daytonsko-pariškog sporazuma.

Izvor: Agencije