Escobar u BiH: Snažna podrška Christianu Schmidtu

Američki izaslanik se susreo sa predstavnicima SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i Pravde.

Tokom posjete BiH, Escobar će se susresti i sa zapovjednicima EUFOR-a i NATO-ovog štaba (EPA)

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar stigao je u Bosnu i Hercegovinu iskazati snažnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu čiji autoritet osporavaju srpski zvaničnici i Rusija, a tokom dana se susreo i sa čelnicima tri stranke koje su opozicija vodećoj SDA.

Kako su izvijestili iz Američke ambasade u Sarajevu, zamjenik pomoćnika državnog sekretara u BiH sudjeluje na sastanku političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje daje smjernice Uredu visokog predstavnika i koje je sastavljeno od najutjecajnijih zemalja Zapada, Rusije i Turske.

“Tokom posjete naglasit će punu podršku SAD-a suštinskoj ulozi i mandatu Visokog predstavnika Christian Schmidta u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i postizanju napretka u provođenju 5+2 agende”, naveli su u informaciji iz Ambasade SAD-a, prenijela je Hina.

Vlasti Republike Srpske i Rusija osporavaju legitimitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, tvrdeći da ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a.

Rusko osporavanje Schmidta

U jučerašnjem izlaganju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov oslovio je Schmidta kao „njemačkog građanina u BiH“.

Schmidta je za visokog predstavnika sredinom prošle godine imenovao PIC, a ključni dio njegovog mandata vezan je uz ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova kojim se želi osposobiti država da može samostalno donositi odluke bez strane pomoći.

Zapadne diplomate upozoravaju kako Rusija nastoji destabilizirati BiH zbog čega nastoje ojačati ulogu njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH.

Tokom posjete BiH, Escobar će se susresti i sa zapovjednicima EUFOR-a i NATO-ovog štaba.

On se u utorak u Sarajevu izvanredno susreo s predstavnicima tri stranke, SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde koje su najavile zajednički nastup na izborima najesen nasuprot vodeće Stranke demokratske akcije (SDA).

Izvor: Agencije