BiH: Christian Schmidt nametnuo odluku o finansiranju izbora

Visoki predstavnik u BiH nametnuo je odluku o finansiranju izbora u toj zemlji zakazani za 2. oktobar, nakon što su domaće vlasti to odbile uraditi.

Schmidt: Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku (EPA)

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o finansiranju Općih izbora u toj zemlji stupila je na snagu, nekoliko sati nakon što je Christian Schmidt u utorak nametnuo rješenje kojim je otkočio pripreme za izbore zakazane 2. oktobra.

Visoki predstavnik Schmidt ranije je izjavio da je iskoristio Bonska ovlaštenja i Centralnoj izbornoj komisiji BiH osigurao 12,5 miliona konvertibilnih maraka (6,4 miliona eura) za provedbu opštih izbora u oktobru ove godine, dok je izmjenama u Izbornom zakonu spriječio potencijalne buduće blokade finansiranja izbora u toj zemlji. Odluka Visokog predstavnika važi dok Parlament BiH ne izglasa drugačije rješenja.

Nakon što Vijeće ministara nije osiguralo cijeli iznos potreban Centralnoj izbornoj komisiji za organizovanje opštih izbora, visoki predstavnik u BiH iskoristio je Bonske ovlasti, koje mu omogućavaju nametanja zakonskih rješenja koja domaći zakonodavci nisu u stanju postići.

Schmidt je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da novac koji je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH, odnosno 9,7 milion KM (4,96 miliona eura), nije dovoljan za održavanje izbora.

Kako je kazao, nakon što je provjerio odluku Vijeća ministara BiH, zaključio je da ona nije dobra i da planirana sredstva nisu dovoljna.

Sistemska rješenja

“Budući da finansiranje izbora koji su predviđeni 2. oktobra, još nije obezbjeđeno, potrebno je hitno osigurati da se izbori održe na vrijeme. Mojim odlukama se pravosnažno mijenja odluka Vijeća ministara BiH, te dodjeljuje puni iznos od 12,5 miliona KM CIK-u BiH, kao i osiguravaju trajna, sistemska rješenja za automatsko i kontiunirano finansiranje izbora. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku, i pri tome uzimam u obzir opredijeljenost puno ljudi da se uistinu provedu ovi izbori”, rekao je Schmidt, prenosi agencija Anadolija.

Dodao je da odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a.

Istakao je da da ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, te da izbori nisu donacija stranaka građanima, već da je riječ o njihovom temeljnom pravu.

“Svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran. Međunarodna zajednica će to pomno pratiti”, rekao je Schmidt i dodao da pripreme za održavanje izbora mogu početi neometano.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je u više navrata Vijeće ministara da u dnevni red uvrsti donošenje odluke o osiguranju 12,5 miliona KM finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje opštih izbora 2022. godine i tu odluku usvoji.

HDZ-ovi dužnosnici to su dva puta blokirali tvrdeći da je nezakonito jer se država nalazi u režimu privremenog finansiranja budući da budžet nije usvojen od 2020.

Umjesto toga HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda predložio je da se izbornoj komisiji odobri pozajmica od 9,7 milijuna maraka (oko 4,9 milijuna eura) iz agencije za komunikacije, što je tek dio novca potrebnog za provedbu izbora.

“Predložili smo odluku koja je ispravna, zakonita i provediva. Nema onog elementa nedefiniranih izvora, morate imati definirane izvore”, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.

Međunarodna zajednica kritikuje HDZ BiH

Delegacija Evropske unije u BiH ranije je također poručila da će izbori u zemlji 2. oktobra biti održani, i da u to ne treba sumnjati, uz oštre kritike na račun HDZ-a BiH.

„HDZ BiH blokiranjem finansiranja izbora zanemaruje demokratiju i njihove vlastite izražene principe”, poručila je Delegacija na Twitteru ranije prošle sedmice.

Neusvajanje odluke o finansiranju izbora u BiH oštro je kritizirala i Ambasada SAD-a u toj zemlji, optuživši HDZ BiH za blokadu.

“Razočaravajuće je što je HDZ BiH ponovno odlučio blokirati novac za Centralnu izbornu komisiju, koja treba organizirati izbore 2. oktobra. To je jasan napad na demokratska prava građana ove zemlje“, poručili su iz ambasade.

„Riječ kojom bismo opisali stranku koja tvrdi da podržava euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je – licemjerje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije