Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt budžeta

Usvojena je odluka ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande da Regulatorna agencija za komunikacije posudi novac za opće izbore, raspisane za 2. oktobar.

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi oko 550 miliona eura (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na u ponedjeljak ovogodišnji Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegpovine, o kojem bi se sada trebalo izjasniti i državno Predsjedništvo.

Državne institucije cijelu prošlu godinu kao i ovu funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, stvarni predlagač budžeta institucija  Bosne i Hercegovine, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Planirani budžet 550 miliona eura

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza u proceduru je 27. maja uputio državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ – Bosne i Hercegovine).

Prema Nacrtu, budžet Bosne i Hercegovine za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 konvertabilnih maraka (oko 550 miliona eura), od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo Bosne i Hercegovine 865.500.000 KM (442,5 miliona eura), a ostatak su vlastiti prihodi.

Neusvajanje budžeta ranije je ministru finansija i trezora i HDZ-u BiH bilo razlog za odbijanje usvajanja odluke o finansiranju izbora koji su raspisani za 2. oktobar.

Međunarodna zajednice te je postupke osuđivala te je pozivala vlasti na hitno usvajanje odluke o fonansiranju izbora, dok su pojedine stranke tražile od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da posegne za Bonskim ovlastima i nametne dtluku.

Za izbore nedostaje 1,5 milion eura

Sarajevski portal Klix piše da je Bevanda i u ponedjeljak odbio zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine za izdvajanje novca za finansiranje izbora.

Umjesto toga, Bevanda je predložio da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) posudi CIK-u BiH 9,7 miliona KM (4,96 miliona eura), no, to nije dovoljno, jer je CIK BiH ranije procijenio da mu je za opće izbore potrebno 12,5 miliona KM (6,8 miliona eura).

Ipak, ta odluka je usvojena, ali ostaje pitanje kako će CIK BiH pronaći još skoro tri miliona KM (1,5 miliona eura) za održavanje izbora.

Rok za osiguravanje novca za izbore bio je 19. maj, odnosno 15 dana od dana kada je CIK BiH donio odluku o raspisivanju izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije