Radulović: Rogozinove prijetnje Crnoj Gori nisu realna opasnost

Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je istočnoevropskim državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) razgovara s šefom Roskosmosa Dmitrijem Rogozinom tokom posjete kosmodromu Vostochny, oko 180 km sjeverno od Blagovješčenska u septembru 2021. godine (EPA)

Ruska prijetnja balističkim raketama Crnoj Gori ne predstavlja realnu opasnost u vojnom smislu, ali otkriva nekoliko drugih važnih stvari; nastavak fašističkih tendencija Moskve prema zemljama Zapadnog Balkana i razmišljanje određenih ruskih struktura kako bi trebalo rješavati probleme, rekao je Al Jazeeri Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore, nakon posljednjih prijetnji direktora ruske svemirske agencije Roskosmos upočene prema tri jugoistočne zemlje, u jeku sve zategnutijih odnosa Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Dmitrij Rogozin zaprijetio je u ponedjeljak da bi Rusija mogla gađati balističkim raketama Bugarsku, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru jer su zabranile prelet aviona kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju.

Tri zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni avion kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.

Kremlj je objavio da to smatra “neprijateljskom akcijom” tih država za što je Lavrov optužio EU i NATO.

“Znate li što je dobar ‘Sarmat’? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku historiju neće tražiti suglasnost za letenje”, napisao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin na Twitteru.

“Sarmat” je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu.

Posjeta Lavrova Beogradu bio je planirana za 6. i 7. juni, tri dana prije posjete njemačkog kancelara Olafa Sholza, što je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića dovelo u nezgodnu poziciju pred tradicionalnim ruskim saveznicima s jedne i za Srbiju strateški važnog partnera Zapada s druge strane.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da potez tri istočnoevropske zemlje smatra “neprijateljskom akcijom”, no da to neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama.

‘Rogozinov neće odlučivati o trećem svjetskom ratu’

Govoreći o Rogozinovim prijetnjama, Radulović je rekao da čelnik ruske svemirske agencije „neće biti taj koji će dati signal za otpočinjanje trećeg svjetskog rata“. Napad na Rusiju, ili bilo koju zemlju kojoj je Rogozin zaprijetio, bio bi napad na cijeli NATO pakt. No Rogozin je, rekao je Radulović, dao potvrdu koliko su se savremena Rusija i njeni politički predstavnici odvojili od dobre prakse u međunarodnim odnosima.

Predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore rekao je da je Vladimir Putin propustio priliku Rusiji osigurati nastavak pozicije stabilizatora u međunarodnim odnosima započet devedesetih, te da politika današnje Rusije doživljava poniženje

„Rusija je devedesetih, kada se zalagala i za mirno rješavanje sukoba u Jugoslaviji, bila dobra osnova za izgradnju novog međunarodnog političkog poretka u kojem će Rusija igrati novu, konstruktivnu ulogu, faktor stabilizacije … pa i za sve negativne stvari u zapadnoj ideološkoj i praktičnoj politici“, rekao je Radulović, dodajući da se Rusija Vladimira Putina danas pretvorila u „pandam nacističkoj Njemačkoj“.

„Rusija je značajan dio svojih ciljeva mogla osigurati na potpunu drugačiji način, bez nasilja, zbog kojeg sada trpi ne samo Ukrajina, već i Rusija, ali i cijeli svijet“, rekao je Radulović.

Crnogorski MVP: Dozvole preleta ruskih aviona usklađene s politikom EU-a

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kasnije u ponedjeljak da Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih aviona preko svog teritorija osim u precizno navedenim izuzecima koji se nisu mogli uzeti u obzir u slučaju preleta aviona kojim je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov trebao doputovati u posjetu Srbiji.

Podsjetili su da je vlada Crne Gore zbog agresije Rusije na Ukrajinu početkom aprila usvojila restriktivne mjere prema službenoj Moskvi te stopostotno uskladila svoju vanjsku politiku s politikom EU-a.

“U skladu s ovom odlukom, a imajući u vidu da se Crna Gora sto posto usuglašava sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih aviona preko svog teritorija, osim u točno navedenim izuzecima, koji se nisu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju”, navodi se u saopćenju crnogorskog MVP-a.

Također je istaknuto da su u skladu s tom odlukom vlade nadležni organi dužni odbiti sve planove leta koje dostave operatori aviona u kojima se ukazuje na namjeru obavljanja aktivnosti nad državnom teritorijom Crne Gore, a koje predstavljaju kršenje ove odluke ili drugih uspostavljenih mjera sigurnosti i zaštite na način da se pilotu ne dozvoli letenje.

Izvor: Al Jazeera