Na Dodikov zahtjev: Odgođen prijenos nadležnosti sa BiH na entitet RS

Među zaključcima piše i kako Narodna skupština smatra da je misija Althea, odnosno prisustvo EUFOR-a u BiH, potrebno zbog očuvanja mira i stabilnosti.

Posebnu sjednicu inicirao član bh. Predsjedništva Dodik (Al Jazeera)

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska izglasala je odgodu primjene Zaključaka od decembra prošle godine kojima je predviđen prijenos nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na RS u oblasti vojske, indirektnih poreza i pravosuđa.

Tako glasi jedan od zaključaka usvojenih nakon posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je inicirao i posebnu sjednicu o prenosu nadležnosti u decembru prošle godine.

Među zaključcima piše i kako Narodna skupština smatra da je misija Althea, odnosno prisustvo EUFOR-a u BiH, potrebno zbog očuvanja mira i stabilnosti.

Zaključci sa današnje sjednice

U posebno usvojenom Zaključku se navodi: „Narodna skupština RS smatra da je neutralan stav po pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji u interesu Republike Srpske u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbjedosne pozicije Republike Srpske“.

U Zaključcima se ističe kako RS ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regiji kroz saradnju na regionalnim integracijskim i sigurnosnim inicijativama te podržava uključenje BiH u inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Također se navodi kako je RS opredijeljen za poštovanje, pridržavanje i provođenje Dejtonskog sporazuma kao i za integraciju BiH i RS u Evropsku uniju, uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju.

Entitetska Narodna skupština konstatirala je kako je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Također je navedeno da je vođenje vanjske politike BiH u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu BiH mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o vanjskopolitičkim pitanjima te u skladu s tim osuđuje jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova.

Iz NSRS traže od predstavnika RS-a u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji i da zastupaju neutralan stav BiH i RS u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa RS-a.

Ublažavanje inflatornog udara

Zastupnici smatraju kako je misija Althea potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i kako treba ostati u BiH u skladu s mandatom koji joj rezolucijom daje Vijeće sigurnosti UN-a.

Zadužuje se Vlada RS da poduzme sve mjere kako bi osigurala građanima RS dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije te ublažila inflatorni udar na životni standard građana.

Skupština je također konstatirala kako se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu naležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, od 10.12.2021. godine, odgađa za šest mjeseci kako se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije RS-a u složenim geopolitičkim okolnostima.

Obraćanje ruskog ambasadora

Sve Zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslanička grupa NDP.

Veći dio opozicije nije prisustvovao današnjem glasanju.

Posebna sjednica je imala jednu tačku: Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji i mjestu koje u svemu tome zauzima RS.

Zastupnicima entitetskog Parlamenta obratio se i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Izvor: Agencije