Patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan prethodno su predvodili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj episkopa obe crkve (Tanjug)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve, prenosi Tanjug.

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan prethodno su predvodili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj episkopa obje crkve.

“Proces koji smo započeli, zapravo, koji je većim delom bio realizovan služenjem naše svete liturgije u Skoplju, danas, po blagodeti Božjoj, imamo priliku da ovenčamo. To što već postoji među nama, to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno i jedinstvo koje vaspostavljeno, a onda je otišlo i korak dalje, u duhu života crkve kroz vekove, a to je da Makedonska crkva, Ohridska arhiepiskopija, ima ne samo uslove, nego ima i mogućnosti i potrebu da se organizuje u kontekstu autokefalne crkve”, rekao je Porfirije i dodao da je to najbolje za obje pravoslavne crkve i pravoslavlje, braću i sestre u Sjevernoj Makedoniji.

Patrijarh SPC-a je rekao da su osjećali da ono što je već realizovano služenjem liturgije u Skoplju, danas treba javno da kažu i pokažu dokumentom koji se zove tomos.

“To što je naša duboka spoznaja i duboko osećanje posle međusobnog saglasja koje smo postigli između sebe, dužni smo da obavestimo sve pomesne crkve o takvom činu i zvanično, iako većina crkava zna za ovo, i naravno, većina crkava podržavala je i podsticala sve nas zajedno da idemo u ovom pravcu. Imam informacije da na mnogim mestima gde su naši vernici, i Makedonci i Srbi, iskazuju neopisivu radost zbog ovakvog našeg postupka”, poručio je Porfirije.

Crkva ima svoju dinamiku

On je naglasio da autokefalnost koja je data MPC nema nikakve veze sa drugim prostorima u kojima postoji i djeluje SPC.

“Uslovi i konteksti, ono što smo smatrali poretkom u Severnoj Makedoniji apsolutno je drugačije u odnosu na sve druge prostore na kojima postoji i živi naša crkva”, istakao je Porfirije.

Poglavar SPC-a rekao je da crkva ima svoju dinamiku, svoj život i da ta dinamika, život i ustrojstvo crkve ni u kom slučaju ne mogu biti svedeni na dinamiku, principe i pravila koja izviru iz ovoga sveta.

“Ne postoji nijedan pojedinac, pa makar bio on i najsvetiji, niti bilo kakve vrednosti od ovoga sveta, pa i one najsvetije i najvažnije, kojima se život crkve može iscrpeti. Crkvom se ne služi, nego se crkvi služi. Crkvom ne možemo da se služimo, ona nije oruđe, a kamoli oružje. Svi crkvi služimo po svojim sposobnostima, talentima i daru Božjem”, rekao je Porfirije.

Poglavar je istakao da se autokefalnošću crkva ne dijeli, nego se umnožava i raste, rastući se i umnožavajući se u ljubavi.

Pročitan tekst tomosa

“Crkva se ne deli po svojim sastavnim delovima u sveopštem jedinstvu crkve Hristove i zapovesti Hristove da bi se zatvarala u sebe, da bi se odvajala, da bi negovala isključivo nešto što ima zemaljski cilj, nego se umnožava i organizuje tako da ono što je zemaljsko, što je dar od Boga, na najbolji mogući način se umnožava i raste i da kroz taj rast svaki deo crkve može da daruje sebe drugim delovima crkve, a da svi zajedno rastemo u ljubavi i jedinstvu vere”, poručio je Porfirije.

Poslije obraćanja poglavara SPC pročitan je tekst tomosa, a arhirepskog ohridski i makedonski Stefan rekao je da je treća, zajednička liturgija u Beogradu potvrdila jedinstvo i ljubav MPC i SPC.

“Danas je stigla i najveća radost, jer ono što smo se odavno dogovarali ono što je naš Sinod tražio, a vaš Sveti arhijerejski sabor jednoglasno prihvatio, potpisali ste tomos i potvrdili realnost, a to je autokefalnost Ohridske arhiepiskopije MPC”, poručio je arhiepiskop Stefan.

On je dodao da će se toj vesti radovati svi vjernici u Sjevernoj Makedoniji uključujući i srpski narod u toj zemlji, ali i zato što će ona označiti jedinstvo dve crkve.

Za odluku glasali svi episkopi SPC-a

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je donijeta odluka da se prizna autokefalnost MPC.

Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC-a.

Poslije prve zajedničke liturgije MPC i SPC u Skoplju, patrijarh Porfirije saopštio je odluku Sabora koji je “jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve – Arhiepiskopije Ohridske” i prihvatio njenu autokefalnost.

Patrijarh je tada rekao da će nakon zajedničkog obavljanja tehničko-organizacionih detalja, biti obaviještene sve ostale pravoslavne crkve, koje će biti pozvane da “po svom kanonskom redu i poretku” prihvate autokefalni status MPC-OA

Izvor: Agencije