SAD za brži proces pridruživanja Sjeverne Makedonije u EU

U Washingtonu je održan prvi sastanak procesa strateškog dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Makedonije.

SAD je podržao konstruktivno učešće Sjeverne Makedonije u inicijativama za regionalnu stabilnost i sigurnost (EPA)

Sjedinjene Američke Države su istakle značaj što bržeg unapređenja procesa pridruživanja Sjeverne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji tokom sastanka američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i šefa diplomatije Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija u Washingtonu.

U prijestolnici SAD-a u četvrtak je održan prvi sastanak procesa strateškog dijaloga između SAD-a i Sjeverne Makedonije, a tom prilikom su vlade dvije zemlje objavile zajedničko saopćenje, u kojem se navodi da je dijalog usmjeren na produbljivanje bilateralnog partnerstva.

SAD je podržao konstruktivno učešće Sjeverne Makedonije u inicijativama za regionalnu stabilnost i sigurnost, kao i namjeru Sjeverne Makedonije da postane članica Inicijative tri mora, prenosi Tanjug, pozivajući se na makedonski portal Plusinfo.

Značaj razvoja odbrambenih kapaciteta

SAD je u saopćenju naveo da se raduje što će podržati rad Sjeverne Makedonije tokom njenog predsjedavanja OSCE-om 2023. godine.

U pogledu odbrane i sigurnosti, u zajedničkoj izjavi SAD-a i Sjeverne Makedonije naglašen je strateški značaj razvoja odbrambenih kapaciteta visoke klase, izvođenja bilateralnih vježbi i aktivnosti obuke radi poboljšanja interoperabilnosti i spremnosti, kao i važnosti ispunjavanja obaveza NATO-a u pogledu podrške kolektivnoj sigurnosti.

SAD je odao priznanje za dostignuća Sjeverne Makedonije u modernizaciji i opremanju njenih oružanih snaga naprednom vojnom opremom, kao i napore da unaprijede svoju cyber sigurnost i kapacitete cyber odbrane.

Izvor: Agencije