Čović pisao Bundestagu: Deklaracija u funkciji bošnjačke dominacije nad Hrvatima

Čović je u pismu upućenom zastupnicima Bundestaga naveo kako se sadržajem deklaracije pogoduje ostvarenju bošnjačke dominacije nad Hrvatima.

Čović koji je i predsjednik  Hrvatskog narodnog sabora dodao je da se hrvatska strana u BiH zauzima za izmjene Ustava i Izbornog zakona (Fena)

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović obratio se u subotu pismom njemačkome Bundestagu tvrdeći da je prijedlog deklaracije o BiH zloupotrijebljen za podršku radikalnim bošnjačkim krugovima u BiH koji zagovaraju neustavna rješenja koja bi dovela do ostvarenja dominacije nad Hrvatima, prenosi Hina.

Prijedlog deklaracije koju su sačinili zastupnici vladajuće Semafor koalicije ove je sedmice upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga.

U njoj se podupire evropski put BiH a za prijetnje suverenitetu zemlje, blokade i podjele optužuju se vodeći srpski dužnosnik Milorad Dodik, ali i hrvatski Dragan Čović.

Čović je u pismu upućenom zastupnicima Bundestaga naveo kako se sadržajem deklaracije pogoduje ostvarenju bošnjačke dominacije nad Hrvatima.

Čović odbacio optužbe na svoj račun

„Prijedlog rezolucije postao je jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u Bosni i Hercegovini koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, ali i manjinama poput Židova i Roma“, stoji u Čovićevu saopštenju.

Čović koji je i predsjednik  Hrvatskog narodnog sabora dodao je da se hrvatska strana u BiH zauzima za izmjene Ustava i Izbornog zakona kako bi se provele odluke Evropskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda kako bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, mogli kandidirati za političke funkcije.

Pri tome je hrvatska strana ocijenila ključnim zajamčiti sprječavanje inženjeringa prema kojemu ‘većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsjedništvu BiH’.

U pismu Bundestagu, kako se pojašnjava u saopštenju za javnost, Čović  je odbacio optužbe na vlastiti račun pojašnjavajući kako je Hrvatima u cilju cjelovita, stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina u okrilju EU i NATO-a te da se protive bošnjačkom unitarizmu i srpskom separatizmu.

Podrška ukrajinskom narodu

U pismu je Čović izvijestio i o učestalim napadima na hrvatske nacionalne simbole, te udare na Katoličku Crkvu.

Izrazio je  podršku ukrajinskom narodu koji se nalazi, kako je naveo, pod brutalnom ruskom agresijom.

U izradi nacrta deklaracije njemačkog parlamenta sudjelovao je i izvjestitelj Bundestaga za BiH, SPD-ov zastupnik bosanskohercegovačkih korijena Adis Ahmetović koji se i ranije oštro protivio prijedlozima izborne reforme koju su izradili hrvatski politički predstavnici.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je u ovome dokumentu prepoznatljiv rukopis bošnjačkog lobija.

Izvor: Agencije