Protesti u Podgorici, traže ostavku Abazovićeve Vlade

Protest je sazvala nevladina organizacija „Lovćenske straže 1990.“ zbog radne verzije Temeljnog ugovora sa SPC.

Naredni protestni skup je zakazan za ponedjeljak, a građani su pozvali i partije da se priključe (Al Jazeera)

Ispred zgrade crnogorske Vlade danas je održan protest protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa kojeg su Socijaldemokrate zatražile od Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koja je dio aktuelne Vlade, da pokrenu proceduru za smjenu Vlade premijera Dritana Abazovića, prenosi agencija Tanjug.

Protest je sazvala nevladina organizacija „Lovćenske straže 1990.“ zbog radne verzije Temeljnog ugovora sa SPC, a poziv na opoziv Abazovićeve Vlade DPS-u i SDP-u uputio je glasnogovornik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević. Protest je održan u trenutku dok je Abazović u prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu, gdje se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije, a danas i sa patrijarhom Porfirijem.

Zirojević je rekao kako radna verzija Temeljnog ugovora znači tihu kapitulaciju Crne Gore pred projektom, kako je naveo, „srpskog sveta“. Naveo je kako ne mogu dozvoliti da objekti SPC-a budu poput ambasada i konzularnih predstavništava.

„Zato sa ovog mjesta pozivamo, prije svega subjekte koji su zajedno sa nama bili opozicija, da se otkaže podrška Vladi Dritana Abazovića i da pokrenu proceduru smjene Vlade“, rekao je Zirojević.

Budućnost djece u pitanju

Građanski aktivista Saša Zeković smatra da ovakav sadržaj Temeljnog ugovora predstavlja potčinjenje Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici i Srbiji. Glumica Ana Vujošević kazala je da ne pristaju na nestajanje i otimanje crnogorske kulturne baštine i kulturnog naslijeđa.

„Ne radi se samo o pokušaju zatiranja crnogorskog identiteta. Budućnost naše djece je u pitanju”, rekla je Vujošević, prenijele su podgoričke Vijesti.

Ona je rekla da, kako je navela, crkva Srbije i država Srbija ne mogu postati vlasnici prošlosti Crne Gore.

Građanski aktivista Neboša Mrvaljević poručio je Abazoviću da ne može niko biti izvan zakona, biti nedostupan organima gonjenja i da se niko ne može igrati sa pojmom vjeronauke. On je istakao da Crna Gora mora ostati sekularna država i da treba imati ugovor sa svim vjerskim zajednicama ali onaj koji neće da negira postojanje Crne Gore.

Naredni protestni skup je zakazan za ponedjeljak, a građani su pozvali i partije da se priključe.

Izvor: Agencije