Grlić Radman: Milanović je ‘dvorska luda’ u svojoj nedosljednosti

Predsjednik Hrvatske je kritizirao što na samitu NATO-a u Madridu nije bilo nikoga iz Vlade Hrvatske, odgovorio mu je ministar vanjskih poslova.

Rordan Grlić Radman smatra da je Zoran Milanović 'širio negativne poruke, sramotio Hrvatsku i štetio njezinom ugledu' (EPA)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je “dvorska luda” u svojoj nedosljednosti, izjavio je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, napomenuvši kako je Milanović prije dva mjeseca govorio da je izdajnik svako ko glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO bez izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, da bi sada podržao njihovu kandidaturu.

Milanović je u srijedu kritizirao što na samitu NATO-a u Madridu nije bilo nikoga iz Vlade Hrvatske, prenosi Hina.

“Srećom, nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda, ali ovdje treba netko biti na ovim sastancima, to ti je dužnost. Ne moraš biti u mom društvu, ali netko treba predstavljati Vladu. Tko će ići na njihove sastanke? Ambasador? A što ako ja kažem da ambasador treba meni? Vrlo neodgovorno, amaterski”, rekao je Milanović.

‘Predsjednik u Madrid otišao sam’

Grlić Radman kaže da je “u toj rečenici dosta kontroverzi i vrlo je kontradiktorna”.

“On je ispao dvorska luda u svojoj nedosljednosti. Ali mislim, kada pogledam retroaktivno, da je upravo svojim postupcima pridonio lošoj reputaciji u tom trenutku Hrvatske, da je pokidao sve veze sa saveznicima, da se Hrvatska našla u teškom trenutku objašnjavanja zašto se protivi članstvu ovih zemalja”, poručio je Grlić Radman nakon sjednice Vlade.

“Ako se sjećate, predsjednik je govorio da će svakoga onoga koji potpiše nazvati izdajnikom, da neće popiti kavu i tako dalje”, dodao je.

Poručio je da je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske pripremilo materijale i “talking pointse” Milanoviću za samit te da je na samitu bio hrvatski stalni predstavnik, ali da nikoga iz Vlade nije bilo zbog Milanovićeve “nepredvidljivosti”.

“Kakva god kohabitacija bila, uvijek treba naći zajednički jezik kada je u pitanju interes hrvatskih građana, interes Hrvatske i tu Vlada apsolutno pruža ruku, a za sve ostalo pitajte njega zašto je to tako. Upravo njegovo ponašanje je rezultiralo time da je otišao u Madrid sam”, rekao je Grlić Radman.

Predsjednik Hrvatske govorio je ranije da je potrebno blokirati put Švedske i Finske u NATO dok se ne izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine, koji “omogućava preglasavanje Hrvata od brojnijih Bošnjaka”.

Zagreb snažno podržava proširenje NATO-a

Grlić Radman smatra da je Milanović “širio negativne poruke, sramotio Hrvatsku i štetio njezinom ugledu”, dok je njegovo izražavanje “između režanja i laveža”.

“Drago nam je da je i on sam jučer vidio štetnost svojih izjava i da je podržao obje zemlje u NATO-u”, kazao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomatije je ponovio da Vlada “snažno podržava proširenje [NATO-a], jer time se izravno jača i naša sigurnost, sigurnost Republike Hrvatske i hrvatskih građana”.

Napomenuo je da će Vlada protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u poslati u Hrvatski sabor, koji treba ratificirati proširenje Alijanse.

Izvor: Agencije