Đukanović: Temeljni ugovor sa SPC-om potpisati bez žurbe i uz dijalog

Niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, rekao je predsjednik Crne Gore.

Crna Gora ima demokratski kapacitet da riješi i mnogo teže izazove od ovog, rekao je Milo Đukanović (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je u četvrtak da su se u javnosti pojavile različite intepretacije Nacrta temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali da je ubijeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanost njegovog potpisivanja.

Poručio je da ne treba žuriti i brzopleto izbjegavati mogućnost za javni razgovor na tu temu, kao i da je optimista da Crna Gora ima demokratski kapacitet da riješi i mnogo teže izazove od tog, prenosi Tanjug.

Ðukanović je, odgovarajući na pitanje novinara na NATO samitu u Madridu, da li je vidio Nacrt temeljnog ugovora, rekao da je prije izvjesnog vremena dobio jedan nepotpun tekst temeljnog ugovora, kao radnu veziju, koja je nastala u nekom radnom timu u Vladi.

To je bio tek početak pisanja tog dokumenta, trebalo ga je dopisati, kao i u dijelu koji mora obaviti država i ispregovarati s, kako je rekao, tom vjerskom zajednicom.

Kaže da je ostalo još dosta vremana da svako odnosno stručna javnost kaže svoje mišljenje o tom dokumentu.

“Vidio sam da su se pojavile različite interpretacije, ali ubijeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora. To je civilizovan odnos između države i svake vjerske zajednice. Neopravdano je da do sada nema potpisanog tog ugovora.”

‘Nije najvažnije pitanje za Crnu Goru’

“Znam pouzdano da ga je 2010. ili 2011. godine vlada premijera Igora Lukšića nudila SPC-u i drugim vjerskim zejednicama, ali da ga je SPC odbijao, sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju ugovor sa državom koju je ona stvorila”, naveo je Ðukanović.

Dodao je da je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma riječ.

“Sada smo na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubijeđen sam da, takođe, ne treba žuriti, brzopleto izbegavajući mogućnost za javni razgovor na tu temu. To svakako nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost, već da deblokira pregovarački proces i da ide ka Evropi i posvećeno radi na svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju”, poručio je Ðukanović.

Napomenuo je da je, sticajem okolnosti, to postalo važno političko pitanje na domaćoj političkoj sceni.

“I zato moramo odgovoriti toj važnosti i da se dozvoli svima da se uključe u razgovor na tu temu, a onda svako da obavi svoj dio posla”, rekao je i dodao da Vlada treba voditi računa o interesima države Crne Gore, a crkva o svojim.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada