Kurti ponovio optužio Srbiju za genocid

Srbija kaže da nas nikada neće priznati i da neće priznati zločine iz prošlosti, a ovo drugo nas više boli od ovog prvog, kaže premijer Kosova.

Radujemo se pozitivnom odgovoru Vijeća Evrope kada je u pitanju naša aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji, poručio je Albin Kurti (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da je u dijalogu sa Srbijom, pod pokroviteljstvom Brisela, bio konstruktivan i kreativan i da je potreban principijelan dijalog između dvije ravnopravne strane, uz dogovor koji se zasniva na međusobnom priznanju.

To je rekao učestvujući na forumu GLOBSEC u Bratislavi, na panelu zajedno s predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, izaslanikom Velike Britanije Stuartom Peachom i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kurti je, također, ponovio optužbe za genocid na račun Srbije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

‘Evropska unija je naša sudbina’

“Nažalost, Srbija kaže da nas nikada neće priznati i da neće priznati zločine iz prošlosti, a ovo drugo nas više boli od ovog prvog”, kazao je on.

Kurti je naveo da, uprkos negiranju zločina i genocida od Srbije, Kosovo pokušava s Lajčakom postići sporazum o registarskim tablicama, zasnovan na reciprocitetu.

Premijer Kosova je istakao da vjeruje “da je Evropska unija naša sudbina”.

“Evropa je naš kontinent, Kosovo je uspješna priča i radujemo se pozitivnom odgovoru Vijeća Evrope kada je u pitanju naša aplikacija za članstvo”, poručio je Kurti.

Izvor: Agencije