Kurti odbio poziv za ‘Otvoreni Balkan’

Kosovski premijer odbio je poziv makedonskog kolege da prisustvuje sastanku inicijative ‘Otvoreni Balkan’ u Ohridu 7. i 8. juna.

Premijer Kosova je naveo da njegova država pozdravlja regionalnu saradnju koja je zasnovana na principima ravnopravnosti (EPA)

Kosovski premijer Albin Kurti odbio je poziv premijera Sjeverne Makedonije Dmitra Kovačevskog da prisustvuje sastanku inicijative „Otvoreni Balkan“ u Ohridu 7. i 8. juna, prenose kosovski mediji na koje se poziva agencija Tanjug.

Kako je prenijela Koha, u saopćenju Vlade Kosova se navodi da je Kurti uputio pismo Kovačevskom u kojem je još jednom objasnio stav Kosova prema regionalnoj saradnji.

Premijer Kosova je naveo da njegova država pozdravlja regionalnu saradnju koja je zasnovana na principima ravnopravnosti i zato je aktivno angažirana u Berlinskom procesu.

Podrška Berlinskom procesu

Kurti u pismu dodaje da Berlinski proces pokriva mnoge regionalne inicijative, uključujući Zajedničko regionalno tržište, koje je odobrilo šest zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji 2020. godine.

Tvrdi i da Srbija u okviru Berlinskog procesa zahtjeva nejednak tretman građana Kosova i blokira svaki sporazum u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta koji dozvoljava regionalnu saradnju baziranu na principima ravnopravnosti.

Izvor: Agencije