EU traži od BiH da usvoji budžet i prekine s blokadom finansiranja izbora

Od ključne je važnosti da se ti izbori održe u oktobru, da građani BiH dobiju priliku glasati, rekao je glasnogovornik EK-a Peter Stano.

Brisel je pozvao Vijeće ministara BiH, posebno ministra finansija Vjekoslava Bevandu, da u ponedjeljak usvoje nacrt državnog budžeta (EPA) (EPA)

Evropska unija je u petak pozvala Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da na svom sljedećem sastanku usvoji nacrt budžeta za 2022. godinu i da se hitno prekine s blokadom finansiranja izbora koji se trebaju održati u oktobru.

“Od ključne je važnosti da se ti izbori održe u oktobru, da građani Bosne i Hercegovine dobiju priliku glasati na slobodnim poštenim i adekvatno finansiranim izborima. U tom kontekstu pozivamo članove Vijeća ministara, posebno ministra finansija, da iskoriste sljedeći sastanak u ponedjeljak kako bi usvojili nacrt budžeta za ovu godinu. Također pozivamo da se brzo donese odluka koja će osigurati finansiranje Centralne izborne komisije BiH i da se sadašnja blokada hitno završi”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano na konferenciji za novinare, prenijela je Hina.

Podrška ambasadoru Johannu Sattleru

Glasnogovornik Stano snažno je stao u odbranu posebnog predstavnika EU-a u BiH Johanna Sattlera.

“Visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u potpunosti podržava rad ambasadora Sattlera i snažno odbacuje bilo kakve napade na njega, koji su potpuno neutemeljeni”, rekao je Stano.

Stano ističe da Sattler u ime EU-a i država članica čvrsto brani i promoviše vrijednosti i načela Unije i da radi na približavanju zemlje Evropskoj uniji.

“Sve tvrdnje suprotne tome, kritike ili optužbe protiv ambasadora Sattlera neprihvatljive su klevete i ne pomažu približavanju BiH Evropskoj uniji”, rekao je Stano.

Izvor: Agencije