Ðukanović: ‘Otvoreni Balkan’ ne počiva na demokratskim vrijednostima

Predsjednik Crne Gore rekao je da je strateški cilj njegove zemlje članstvo u Evropskoj uniji te da će zbog toga izabrati Berlinski proces.

Milo Ðukanović je samo jednom je prisustvovao sastanku članica 'Otvorenog Balkana' (EPA)

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović izjavio je u petak da su mišljenja u Crnoj Gori podijeljena po pitanju regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” i dodao da je dobro to što ne postoji razlika između Vlade, predsjednika i Skupštine o strateškom cilju.

“Svi želimo da Crna Gora što prije bude članica Evropske unije”, rekao je on na sigurnosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi.

Ðukanović tvrdi da “Otvoreni Balkan” ne počiva na evropskim vrijednostima, prenosi Tanjug, pozivajući se na crnogorske medije.

“Čuo sam pedsjednika Srbije Aleksandra Vučića da imaju odličnu saradnju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ali da postoji problem kad se dođe do granice Hrvatske ili EU-a. To jeste problem, jer ‘Otvoreni Balkan’ ne počiva na evropskim vrijednostima, već na regionalnoj saradnji”, kazao je on.

Zato je, rekao je, logično da ćemo, umjesto saradnje koja počiva na bilo kojim drugim osnovama, izabrati Berlinski proces.

“Umjesto da gomilamo inicijative, zašto ne iskoristimo mogućnosti Berlinskog procesa. Mislim da je ‘Otvoreni Balkan’ nastao kad su neki lideri, razočarani efektivnošću procesom proširenja, stvorili paralelnu inicijativu, koja je rezervni položaj za zemlje regiona koje, po njihovom mišljenju, neće imati evropsku perspektivu. To je naša razlika, mi mislimo da nam je mjesto u EU”, kazao je Ðukanović.

Abazović najavio dolazak u Ohrid

Ðukanović je od početka protiv ove inicijative i samo jednom je prisustvovao sastanku članica “Otvorenog Balkana”.

Predstojećem sastanku inicijative u Ohridu prisustvo je najavio premijer Crne Gore Dritan Abazović, koji je rekao da nema ništa protiv da Crna Gora bude članica inicijative “Otvorenog Balkana” ako se pokaže da je to dobro za zemlju.

Upitan da li misli da će biti predsjednik kada Crna Gora bude spremna za ulazak u EU i da li će se opet kandidirati za šefa države, Ðukanović je kazao da ne razmišlja o ličnoj budućnosti i da je bitno ono što s Vladom na dnevnoj bazi radi na deblokiranju pregovaračkog procesa.

Istakao je da vjeruje da će Crna Gora moći 2024. godine Evropskoj uniji poručiti da je spremna.

Izvor: Agencije