Vučić: Cilj vlasti Kosova je protjerivanje Srba

Predsjednik Srbije rekao je da su vlasti Kosovo kroz institucije donijeli dvije odluke koje za cilj imaju ‘protjerivanje Srba’ te da su to podržale zemlje Kvinte.

Aleksandar Vučić je naveo da Kosovo ima podršku Zapada (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da se od danas potpuno mijenja situacija na Zapadnom Balkanu.

“Od danas imamo potpunu promenu situacije na Zapadnom Balkanu i potpunu promenu situacije u Srbiji, posebno na Kosovu”, rekao je on poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lačakom, prenosi Beta.

Dodao je da je Kosovo kroz institucije donijelo dvije odluke koje za cilj imaju “proterivanje Srba” te naglasio kako su to podržale i Velika Britanije, Njemačka, Amerika, Francuska, Italija…

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da će odgovor Srbije biti trezven te vlasti Kosova da ne pokušavaju “da naude srpskom narodu”.

Precizirao je da će odgovor Beograda biti “trezven, ali ubitačan i istinit”.

‘Godinama trpi laži predstavnika Kvinte i Albanaca’

“Nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo i molimo da ne diraju naš narod i da ne oduzimaju njihovu imovinu”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Kosovo ima podršku Zapada te negirao da je Srbija od ruske invazije na Ukrajinu bilo koji potez povukla pod utjecajem Rusije.

Naglasio je da je Kosovo donijelo odluke o osujećivanju prava za ulaženje s ličnim kartama Srbije na Kosovo i da se registroraju vozila s RKS tablicama.

Vučić je kazao da će vlasti Kosova ubjeđivati ljude da stave te registraske tablice i da će im, ako ih ne ubijede, otimati vozila.

Ponovio je da je Srbija spremna za dijalog i da je sve dogovoreno ispunila, ali je naglasio da je suština u tome da “godinama trpi laži i predstavnika Kvinte, i Albanaca”.

Rekao je da se Srbija deset godina bori da pronađe kompromisno rješenje te naglasio da kompromis “niko neće, [već] samo gledaju kako da proteraju naš narod”.

Naveo je da je Kosovo “dalo rok [za odluke] do kraja novembra” te da “planiraju opšti napad na sever Kosova, najkasnije 1. oktobra”.

‘Napast ćemo Bosnu, Kosovo, Crnu Goru…’

Prema njegovim riječima, to građani trebaju znati, kao i da su ih u tome podržali predstavnici Kvinte.

“Uvek ćemo gledati da sačuvamo mir, ali drugi to ne žele, ne samo Albanci sa Kosova, nego i njihovi mentori”, kazao je Vučić.

Ranije u srijedu je razgovarao s predstavnicima Srpske liste i istakao da predstavnici Srba na Kosovu “neće više da trpe nasilje” vlasti Kosova.

Izrazio je očekivanje da će trpjeti kritike da je, kako je naveo, on sve uradio zbog Rusa, te takve stavove nazvao glupostima.

“Od kada to traje u Ukrajini – već 130 dana slušam napašćemo Bosnu, napašćemo Kosovo, napašćemo Crnu Goru, napašćemo ovo, napašćemo ono… i niko ni da kaže ‘izvini'”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije