Mediji: Borjana Krišto kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH

Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine bit će kandidatkinja ove stranke za člana bh. Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda na općim izborima 2. oktobra.

Ovo je drugi put da Borjana Krišto ide u utrku za člana Predsjedništva BiH (Arhiva)

Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Borjana Krišto bit će kandidatkinja ove stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda na općim izborima koji će biti održani 2. oktobra.

Neimenovani stranački dužnosnik potvrdio je u srijedu za Hinu kako je uže vodstvo stranke odlučilo kandidirati Borjanu Krišto u utrci za državni vrh, nakon što je od toga odustao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Borjana Krišto je kandidat. Odluka će se formalno sutra [četvrtak] objaviti”, rekao je dužnosnik HDZ-a BiH.

Nekoliko medija u Mostaru također je navelo kako je Borjana Krišto kandidatkinja najveće hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini.

Poražena od Željka Komšića 2010.

Borjana Krišto je dugi niz godina u stranačkom vrhu, a do sada je bila predsjednica entiteta Federacij Bosne i Hercegovine, ministrica pravosuđa, a u posljednjem mandatu je u Zastupničkome domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ovo je drugi put da ide u utrku za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prvi put ju je HDZ BiH kandidirao za člana bh. Predsjedništva 2010. godine, kada je izgubila od tadašnjeg kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koji je osvojio 337.065 glasova, dok je Borjana Krišto dobila 109.758 glasova.

Borjanu Krišto će na izborima zakazanim za 2. oktobar ove godine podržati i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije