Vučić: Srbija i Crna Gora imat će veliki napredak u odnosima

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posjete Beogradu biti resetovani odnosi između dvije zemlje.

Vučić je istakao da su on i Abazović razgovarali o važnim političkim pitanjima (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksndar Vucić rekao je u srijedu da je sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem imao dobre i korisne razgovore o različitim pitanjima i izrazio uvjerenje da će Srbija i Crna Gora izgraditi veliki napredak u budućim međusobnim odnosima.

Vučić koji je u vili Bokeljka ugostio na ručku crnogorskog premijera rekao je poslije susreta da je Abazović dobrodošao u Beograd i da je ovo početak jedne uspješne saradnje, prenosi Tanjug.

“Govorili smo o našim političkim i bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradanji, investicijama, ulaganjima. Govorili smo o poljoprivredi, snabdevanju hranom, energetskim bilansima i kako da je jedni drugima pomognemo na jesen i predstojeću zimu”, rekao je Vučić.

On je istakao da su razgovarali i o važnim političkim pitanjima.

“Čini mi se da smo neka velika politička pitanja, koja su nas nekada razdvajala, a o kojima smo danas govorili, uspeli na konkretan način i da razrešimo”, rekao je Vučić.

Abazović je zahvalio Vučiću na, kako je rekao, toploj, dobrodošlici i konstruktivnom sastanku, na kome je najviše riječi bilo o regionalnoj saradnji.

“Vjerujem da to otvara velike horizonte buduće saradnje dvije zemlje, a naročito kada je u pitanju infrastruktura i nadolazeća kriza. Mislim da smo neka pitanja već zaokružili jutros na sastanku i potvrdili sa predsjednikom”, rekao je Abazović.

Kaže da je na njegov upit predsjednik Vučić uspio da riješi još jedno važno pitanje značajno za građana Crne Gore, a naročito za zastupnike u crnogorskoj skupštini.

Vučić je, prenio je Abazović, zamolio ministra unutrašnjih poslova da se izmjeni dosadašnja praksa, koja je postojala zbog različitih stvari i da će od 1. jula svi građani Crne Gore, među kojima su i političari, zastupnici, predstavnici vlade moći, kako to i dolikuje, da ulaze u Srbiju bez ikakvih restrikcija.

Reset odnosa

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posjete Beogradu biti resetovani odnosi između dvije zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobri i najboljih mogućih odnosa, javlja Tanjug.

“Veoma nam je važna poseta, nadam se da ćemo uspeti ovom posetom da postignemo ono što znam da obolje želimo kao predsednici vlada, a to je da resetujemo odnose izmedu Srbije i Crne Gore i da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa”, istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dvije zemlje.

“Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i Crnu Goru, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvornih i teških pitanja”, rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će Srbija biti otvorena da rješava sva ta otvorena pitanja i unapređuje naše političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

Dvodnevna Abazovićeva posjeta Srbiji

U Beograd će doći i potpredsjednik crnogorske Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, koji će se sastati s ministrom poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministrica ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Ðurović imat će odvojene sastanke s ministrom finansija Sinišom Malim i životne sredine Irenom Vujović, saopćeno je iz crnogorske Vlade.

Vučić je ranije izjavio da očekuje dobru posjetu crnogorskog premijera i izrazio uvjerenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

“Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem”, rekao je Vučić.

Abazović je ranije kazao da od posjete Beogradu, prve u regiji od stupanja na mjesto premijera, očekuje da se resetiraju odnosi dvije zemlje.

Abazović je rekao da ide u zemlju “koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije