Austrija: Usvojena ‘Rezolucija o sjećanju na genocid u Srebrenici’

Na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Parlamenta jednoglasno je usvojena ‘Rezolucija o sjećanju na genocid u Srebrenici’.

Sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici predstavlja opomenu za budućnost (EPA)

Na sjednici Vanjskopolitičkog odbora austrijskog Parlamenta jednoglasno je usvojena “Rezolucija o sjećanju na genocid u Srebrenici”.

Zastupnici u toj rezoluciji podsjećaju na 11. juli, godišnjicu zločina u Srebrenici koji se dogodio 1995. godine, ističući da se radi o genocidu počinjenom nad Bošnjacima.

Naglasili su da sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici predstavlja opomenu za budućnost, prenosi Tanjug.

Etnička čišćenja i masakri počinjeni u BiH

Rezoluciju su podnijele vladajuće Narodna partija Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratska partija (SPO) i NEOS, kao zajedničku inicijativu koja treba, kako se ističe u saopćenju, podsjetiti na etnička čišćenja i masakre provedene 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini u Srebrenici i okolini.

Slobodarska partija Austrije (FPO) nije predložila rezoluciju zajedno s ostale četiri parlamentarne stranke, ali ju je podržala na sjednici Vanjskopolitičkog odbora.

Rezolucijom se od Vlade Austrije zahtjeva dalje aktivno angažiranje na njegovanju sjećanja na genocid, naprimjer u Ujedinjenim narodima.

Godišnjica genocida je opomena koliko su opasni ekstremni oblici nacionalizma i netolerancije društva, poručili su Ewa Ernst-Dziedzic (Zeleni), Harald Troch (SPO), Bettina Rausch (OVP) i Helmut Brandstetter (NEOS).

Zastupnik FPO-a Martin Graf je poručio da će njegova stranka “naravno podržati rezoluciju”, ali je ujedno izrazio žaljenje što se pred sjednicu nije tražio razgovor sa “slobodarcima”.

Evropa ne smije zatvoriti oči

Zastupnica Zelenih porijeklom iz Bosne i Hercegovine Bedrana Ribo rekla je da je “sjećanje na stravičan genocid u Bosni i dalje prisutno”, kao i da porodice gotovo 1.200 žrtava još ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih najbližih.

Ribo je kazala da, imajući u vidu događaje u Ukrajini, godišnjica genocida predstavlja upozorenje da Evropa nikada više ne smije zatvoriti oči pred takvim zločinom.

Na sjednici Vanjskopolitičkog odbora NEOS je tražio od Vlade Austrije da se založi pred UN-om da se invazija Rusije na Ukrajini okarakterizira kao genocid.

Izvor: Agencije