Uhapšeni pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane Srbije

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava (EPA - Ilustracija)

Po nalogu srbijanskog Tužilaštva za organizovani kriminal, a nakon višemjesečnog predistražnog postupka u saradnji sa Vojnom bezbedonosnom agencijom (VBA), Vojnom policijom, pripadnicima BIA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapšeno je devet ljudi u postupku koji se vodi protiv 10 osumnjičenih, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. Slobode su lišeni A.N., S.S., A.T., J.S., Z.K., Ž.R., S.R, N.B., i M.K., dok se za D.D. traga.

Brojni ugovori

Oni se terete da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz Člana 346, zloupotreba službenog položaja iz Člana 359 i zloupotreba položaja odgovornog lica iz Člana 227 KZ Srbije.

Kako prenosi Tanjug, osumnjičeni su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, na čijem je čelu A. N. zaposlen u Ministarstvu odbrane, korištenjem službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druge, a na štetu budžeta Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Napuhane cijene izvedenih radova

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih).

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Izvor: Agencije