Abazović: Želim da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo

‘Mi želimo da regionalnu saradnju, a posebno saradnju izmedju Crne Gore i Srbije, dovedemo na jedan viši nivo nego što je to bilo u prethodnom periodu,’ kaže crnogorski premijer Dritan Abazović.

Abazović kaže da nije siguran da je prethodni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić uspio da pronađe zajednički jezik sa liderima iz regije (Al Jazeera)

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da u Beograd dolazi sa najboljim namjerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.

“Mi želimo da regionalnu saradnju, a posebno saradnju izmedju Crne Gore i Srbije, dovedemo na jedan viši nivo nego što je to bilo u prethodnom periodu. Mi ćemo sa dobrim vijestima poći u vezi razmjene ambasadora Crne Gore i Srbije. Mislim da ćemo vrlo brzo izaći sa novim kandidatom za ambasadora Crne Gore u Beogradu. Vjerujem i da će druga strana iskazati isto načelo”, rekao je Abazović za Euronews, uoči službene posjete Beogradu, 29. juna, prenosi Beta.

“Sa druge strane, imamo situaciju da je Svetozar Marović i dalje u Srbiji. I to je pitanje koje moramo da otvorimo”, rekao je.

Abazović je dodao da nije siguran da je prethodni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić uspio da pronađe zajednički jezik sa liderima iz regije, uključujući i Srbiju.

Potpis Temeljnog ugovora kada Vlada i Mitropolija odluče

Kada je riječ o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Abazović je rekao da još nije potpisan, jer Crna Gora, kao država mora da prođe kroz određene procedure.

“Sve ide kako treba. Već smo dvije odluke na Vladi donijeli u vezi sa uređenjem odnosa sa vjerskim zajednicama, imat će potpuno identičan tretman kao i druge. Lično, mislim da ćemo doći u situaciju da vrlo brzo to pitanje stavimo ad akta, na radost obe strane. I države i Srpske pravoslavne crkve. I to je nešto što je zaista veliko”, kazao je crnogorski premijer.

Abazović je dodao da će Temeljni ugovor biti potpisan kada Vlada Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska SPC to odluče.

“Ja ne bih robovao datumima. Mislim da više ne postoji nikakav glavni razlog zašto se to ne potpisuje. Stručni timovi, koje je odredila Vlada i Mitropolija sa druge strane, treba da sjednu, da pogledaju da li je taj tekst u redu. Ja lično mislim da je potpuno u redu, mislim da onda ostaje samo formalnost da se to parafira”, objasnio je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada