Bugarski parlament odobrio deblokadu pregovora EU-a i S. Makedonije

Zastupnici su glasali da vlada s pregovaračkog okvira ukloni veto koji je nametnut 2020. godine.

Bugarska je te godine stavila veto na pristupne pregovore Sjeverne Makedonije zbog spora koji se tiče historije i jezika (Al Jazeera)

Bugarski parlament izjasnio se u petak za ukidanje veta na otvaranje pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji, otvarajući put da se skine blokada.

“Odluka je usvojena sa 170 glasova za, 37 protiv i 21 suzdržanim”, objavio je Atanas Atanasov, potpredsjednik parlamenta.

Zastupnici su glasali da vlada s pregovaračkog okvira ukloni veto koji je nametnut 2020. godine, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

Ovom odlukom parlamenta, prihvata se prijedlog francuskog predsjedništva EU-a u vezi s pregovaračkim okvirom za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

U zastoju i pregovori Albanije

Članica EU-a Bugarska je te godine stavila veto na pristupne pregovore Sjeverne Makedonije zbog spora koji se tiče historije i jezika.

Albanski pregovori su također u zastoju jer Evropska unija njen napredak veže uz onaj Sjeverne Makedonije.

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj je vladi izglasano nepovjerenje, ukidanje veta nazvao je historijskom odlukom.

“Integracija Zapadnog Balkana je strateški interes Evropske unije”, rekao je Petkov.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina, a zeleno svjetlo za početak pregovora dobila je 2020. godine, ali još uvijek ne i datum, podsjeća AP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada