Jutarnji list: OHR zbog Milanovićevih izjava poslao diplomatsku notu Hrvatskoj

Rusija, Milorad Dodik i Zoran Milanović protivno međunarodnoj zajednici tvrde da je Christian Schmidt nelegalno na poziciji Visokog predstavnika.

Ured Visokog predstavnika zatražio je od hrvatskih vlasti da se suzdrže od 'iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika' (Armin Durgut / PIXSELL)

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta poslao je diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je u više navrata govorio kako je Schmidt nelegalni predstavnik, budući da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, piše danas Jutarnji list.

Kako navodi hrvatski dnevnik, Schmidt se u protestnoj noti referira na Milanovićeve izjave i podsjeća da je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja, u kojem se definira i djelovanje visokog predstavnika.

“Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika”, piše Schmidt u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

U Aneksu 10 Daytonskog sporazuma piše kako potpisnice “zahtijevaju postavljanje Visokoga predstavnika, koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi stranama olakšao napore, pokrenuo i, ako je prikladno, usklađivao aktivnosti organizacija i agencija koje su angažirane u civilnom aspektu mirovnoga rješenja na taj način što će provoditi zadaće povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti”, te se navodi i da će strane potpisnice “u potpunosti sarađivati s Visokim predstavnikom, te njegovim osobljem, kao i s međunarodnim organizacijama i agencijama, kao što je predviđeno u članu 9 Općega okvirnog sporazuma.

Protiv Schmidta Rusija, Dodik i Milanović

Rusija se protivila izboru Schmidta kao stalna članica Vijeća sigurnosti, pa ga Vijeće za implementaciju mira, odnosno njegov Upravni odbor, nisu jednoglasno imenovali, podsjeća Jutarnji list.

Dok Rusija, čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas tvrde da je Schmidt nelegalno na poziciji Visokog predstavnika, međunarodna zajednica kaže da za njegovo imenovanje i nije trebala rezolucija Vijeće sigurnosti, te da ni njegov prethodnik nije izabran na taj način.

Kada je Schmidt prvi put nakon što je izabran, 11. juna govorio na sjednici Vijeća sigurnosti, Rusija i Kina su bile protiv toga, ali je ipak predstavio prvi izvještaj o BiH, u kojem je kritizirao Dodika, ali i najave HDZ-a BiH da će pokrenuti procese uspostave trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

Od 1997. Ured visokog predstavnika nametnuo je oko 900 različitih odluka. Schmidtov prethodnik Valentin Inzko je pred kraj mandata zabranio negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

I Schmidt je već koristio bonske ovlasti kako bi nametnuo odluku o finansiranju nadolazećih izbora u BiH.

Izvor: Agencije