Završen samit EU-Zapadni Balkan

Dvadeset i sedam evropskih šefova država i vlada razgovarali su s kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana o nužnosti postizanja konkretnih rezultata u rješavanju bilateralnih sporova.

Zaključke ukupne rasprave o proširenju donijet će Vijeće, koje zasjeda u poslijepodnevnim satima (EPA)

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana koji je održan danas u Briselu završen je znatno kasnije nego što je bilo planirano.

Sastanak je trajao gotovo četiri sata, a bilo je planirano da traje do dva sata.

Konferencija za novinare nakon samita, na kojoj je trebalo da se obrate lideri Evropske unije, otkazana je.

Na samitu se raspravljalo o izazovima s kojima se suočavaju zemlje regije, naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Dvadeset i sedam evropskih šefova država i vlada razgovarali su s kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana o nužnosti postizanja konkretnih rezultata u rješavanju bilateralnih sporova, u prvom redu u kontekstu dijaloga Kosova i Srbije, te krize između Sjeverne Makedonije i Bugarske, kako bi Sjeverna Makedonija i Albanija dobile datum za početak pregovora.

Žustra rasprava je vođena i o slovenskom prijedlogu za bezuvjetnu dodjelu statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini.

Zaključke ukupne rasprave o proširenju donijet će Vijeće, koje zasjeda u poslijepodnevnim satima.

“Nismo tamo gdje trebamo biti u pogledu Zapadnog Balkan, danas bismo trebali otpočeti pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom i ja ne mogu sakriti svoje razočaranje, a moje razočarenje je razočarenje mnogih ljudi. Trebali smo danas otpočeti pregovore, još postoji nada, ne znam ša bugarski parlament može napraviti u narednim satima ali stvari ne izgledaju dobro”, rekao je Josep Borrell, visoki komesar za vanjsku politiku EU-a.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je kako “stavljaju prijedlog na sto kako bi bili u mogućnosti što prije otpočeti pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom”.

“To su naši top prioriteti i učinit ćemo sve da se to desi. Tu smo kako bi se učinili napori u pogledu Bosne i Hercegovine. Imamo pozitivan efekat relaksacije političkih tenzija u zemlji, moramo biti sigurni da institucije funkcionišu”, rekao je Michel.

Apel za pridruživanje Zapadnog Balkana Uniji

Uoči sastanka lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana više predstavnika civilnog društva iz regije uputilo je apel vladama zemalja EU-a, kao i SAD-a i NATO-a, da je pridruživanje Zapadnog Balkana Uniji geopolitička i geostrateška neminovnost s obzirom na stalne pretenzije Rusije da destabilira tad dio evropskog kontinenta.

Premda su ranije bili najavili bojkot samita, čelnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije prisustvovat će samitu kako bi razgovarali o napretku njihovih zemalja na putu prema evropskim integracijama.

Na Samitu EU – Zapadni Balkan učestvovat će i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Lideri šest zemalja regije Zapadni Balkan pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog vijeća na kojem će se razgovarati o proširenju Unije.

“Prisustvovat ćemo sastanku Evropskog vijeća”, napisao je albanski premijer Edi Rama na Twitteru u srijedu.

Albanski premijer Rama kazao je da zemlje Zapadnog Balkana žele čuti kako se prema njima odnosi Bugarska, članica Evropske unije koja blokira proširenje Unije na Sjevernu Makedoniju i Albaniju tražeći od Sjeverne Makedonije ustupke po pitanju “zajedničke historije”, makedonskog jezika i makedonskog nacionalnog identiteta.

Bugarska “otima” zemlje Zapadnog Balkana i “uništava” duh Evrope, napisao je Rama.

Ili EU ili Rusija

Samit EU-Zapadni Balkan održava se netom prije odvojenog samita evropskih vođa na kojem će se razgovarati o davanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji. Premda postoji inicijativa da se sa Ukrajinom i Moldavijom kandidatski status za prijem u Uniju dodjeli i zemljama Zapadnog Balkana, posebno Bosni i Hercegovini, čini se da ne postoji politička volja za tako nešto kod svih 27 članica Unije.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je u pismu liderima članica EU-a, pozivajući ih na sjednicu Evropskog vijeća, istakao da se mora dati nova energija procesu proširenja i unaprijediti “integracija naših partnera sa Zapadnog Balkana”.

On je poručio da je  Zapadni Balkan važan za EU, a EU je važna za Zapadni Balkan.

Njemački kancelar Olaf Scholz ranije u srijedu zagovarao je da se državama Zapadnog Balkana ojača perspektiva članstva u Evropskoj uniji.

“Ako ne budemo bili solidarni s tim zemljama onda će to iskoristiti Rusija i Kina”, rekao je Scholz.

Izvor: Al Jazeera i agencije