Borrell: Konsenzus nije dobro rješenje za donošenje odluka u EU

Danas smo trebali pokrenuti pristupni proces za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ali ne možemo jer jedna država blokira cijeli proces, pojasnio je Borrell.

Borrell: EU mora uraditi sve kako bi Zapadni Balkan bio dio njenog svijeta (EPA)

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell izrazio je nezadovoljstvo što u Bugarskoj nema napretka u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije i poručio da to pokazuje da konsenzus nije dobro rješenje za donošenje odluka u EU.

“Ovaj slučaj pokazuje još jednom da je problem konsenzus u donošenju odluka. Ne možemo nastaviti pošto jedna zemlja blokira. Danas nije dobar dan, jer je trebalo da pokrenemo pristupni proces za dvije zemlje, ali to ne možemo, jer jedna država blokira cijeli proces. Moramo razmotriti naše metode rada”, podvukao je on.

Borrell je ukazao da, međutim, ima jednu lijepu vijest, a to je napredak u dijalogu Kosova i Srbije u vezi energetike, prenosi Tanjug.

‘Zapadni Balkan mora biti dio EU-a’

“To je veoma važan korak naprijed i nastavit ćemo da radimo dalje. Moguće je da ćemo do kraja mjeseca imati sastanak na najvišem nivou”, rekao je on.

Istakao je da EU mora da uradi sve kako bi Zapadni Balkan bio dio njenog svijeta.

To će se, kako kaže, učiniti pozivima da zemlje regiona učestvuju na sastancima šefova diplomatija EU-a i na drugim skupovima.

“Moramo da nastavimo da ne dozvolimo da se evropski plamen ugasi na Zapadnom Balkanu”, poručio je Borrell.

Izvor: Agencije