Usvojena Mapa puta za energetske sporazume Kosova i Srbije

Mapa puta će omogućiti fakturiranje električne energije u četiri opštine na sjeveru Kosova, tvrdi kosovski pregovarač Besnik Bislimi.

Miroslav Lajčak je na Twitteru ocijenio da je ovo veliki korak naprijed (AP / Ilustracija)

Delegacije Srbije i Kosova su u utorak usvojile mapu puta za primjenu Sporazuma o energetici usvojenog 2013. godine, izjavio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Na Twitteru je ocijenio da je to “veliki korak naprijed“.

“S velikim zadovoljstvom mogu objaviti da su Kosovo i Srbija upravo usvojili Mapu puta za primjenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije”, naveo je Lajčak, prenosi Tanjug.

Bislimi: U skladu sa zakonima Kosova

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi objavio je na Twitteru da će Mapa puta za primjenu sporazuma o energetici, koja je usvojena u Briselu, omogućiti fakturiranje električne energije u četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Konačno, odobrili smo Mapu puta za provedbu energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo omogućava fakturiranje električne energije u četiri sjeverne opštine Kosova, u skladu sa zakonima i regulatornim sistemom Kosova”, naveo je Bislimi.

Izvor: Agencije