Plenković: Nekorektno je uvjetovati finsko članstvo u NATO izbornim zakonom BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović već duže vremena insistira da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i premijerka Finske Sanna Marin (Igor Kralj/PIXSELL)

Nepravedno je i nekorektno uvjetovati Finskoj i Švedskoj članstvo u NATO-u, kazao je Andrej Plenković u utorak nakon sastanka s finskom kolegicom, istaknuvši da dvjema zemljama treba objasniti položaj Hrvata u BiH i od njih dobiti podršku za izmjenu izbornog zakona.

Plenković je iskazao podršku hrvatske vlade finskoj i švedskoj kandidaturi.

“Pozicija hrvatske vlade i parlamentarne većine je kontinuirano jasna i čvrsta, a to je da podržavamo te ambicije Finske i smatramo da, ako je to izbor zemlje koja je nama partner u EU-u, onda taj izbor trebamo poštivati i podržati”, rekao je premijer na konferenciji za novinare sa Sannom Marin.

“Smatramo da je u ovom trenutku članstvo u NATO-u onaj sigurnosni kišobran koji žele i Finska i Švedska”, dodao je Plenković, prenijela je Hina.

Pritom je istaknuo da će se njegova vlada zalagati za zaštitu prava bosanskohercegovačkih Hrvata i evropski put BiH, ali „bez da uz taj napor nepravedno i nekorektno uvjetujemo put Švedske ili Finske u NATO“.

„Jedno s drugim nema nikakve veze. Naša je zadaća da objasnimo finskoj i švedskoj premijerki položaj Hrvata u BiH i dobijemo potporu za ispravljanje nepravdi, a ne da njihov odabir dovodimo u pitanje“, ustvrdio je Plenković.

Plenković kritikovao politiku Zorana Milanovića

Time je ne imenujući predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kritizirao njegovo insistiranje da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj, koje su aplicirale za NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine početu 24. februara, uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

Vladajuća politička partija bosanskohercegovačkih Hrvata HDZ BiH insistira na izmjenama izbornog zakona u toj zemlji na način da se hrvatski predstavnici u zakonodavna tijela zemlje biraju iz onih kantona u kojima Hrvati čine većinsko stanovništvo, što oponenti kritikuju kao dodatnu podjelu te višeetničke zemlje i oduzimanje prava za više od 100.000 Hrvata iz kantona u kojima Hrvati žive sa ostalim etničkim grupama.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović već duže vremena insistira da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

Izvor: Agencije