Prijedlog Tanje Fajon o kandidacijskom statusu BiH podržala i Poljska

Nakon što je na samitu zemalja incijative ‘Tri mora’ prijedlog Tanje Fajon podržao i slovenski predsjednik Borut Pahor isto je uradio i poljski predsjednik Andrzej Duda.

Ne smijemo zaboraviti proširenje na Zapadni Balkan, rekla je Fajon (EPA)

Nakon što je ministrica vanjskih poslova Slovenije danas na sastanku Vijeća Evropske unije za vanjska pitanja predložila da se Bosni i Hercegovini hitno dodijeli status kandidata za članstvo u Uniji, agencije javljaju da su davanje statusa kandidata BiH podržale i Mađarska i Poljska.

Na samitu zemalja Inicijative tri mora, koji se održava u Rigi, predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je članice EU i njihove predsjednike da podrže kandidatski status BiH na predstojećem sastanku Vijeća EU.

To je, kako je napisao na svom Twitter nalogu, podržao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

Orbanov prijedlog

Premijer Viktor Orban prisustvovao je video konferenciji uoči dvodnevnog samita Evropske unije koji će se održati u četvrtak i petak te je pozvao da se kandidatski status dodijeli nekoliko evropskih zemalja, među kojima je Bosna i Hercegovina, objavio je njegov ured, javlja Hina.

Na sastanku s predsjednikom Evropskog vijeća, Charlesom Michelom i premijerima Belgije, Bugarske, Estonije, Luksemburga i Malte, Orban se složio s prijedlogom EU-a da se zajamči kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, rekao je Bartalan Havasi.

Istodobno, Orban i nekoliko drugih čelnika država pozvali su da se isti status dodijeli i Gruziji i Bosni i Hercegovini, rekao je premijerov voditelj za odnose s javnošću.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon predložila je danas na sastanku Vijeća Evropske unije za vanjska pitanja da se Bosni i Hercegovini hitno dodijeli status kandidata za članstvo u Uniji, saopštilo je slovensko ministarstvo.

U objavi na nalogu Ministarstva na Twitteru navodi se da bi kandidatski status BiH bio jasan signal Zapadnom Balkanu da je budućnost regiona u EU.

“Ako ne sada, usred geopolitičkog meteža u Evropi, onda kada”, navodi se u objavi na Twitteru.

‘Za BiH slični uslovi kao za Ukrajinu’

Pojedini ministri vanjskih poslova EU-a dočekali su prijedlog sa odobravanjem, dok je druge iznenadio, rekla je.

Prema njenim riječima, prijedlog je da BiH dobije status kandidata pod sličnim uslovima kao Ukrajina.

To, kako navodi STA, znači da bi BiH dobila statusa kandidata što je prije moguće, ali da bi, prije nego što pregovori o pristupanju počnu, morala isputiti sve neophodne uslove.

Dodaje se da Slovenija podržava i otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom, kao i liberalizaciju viznog režima za tzv. Kosovo.

Ranije, Tanja Fajon je u Luksemburhu rekla da prilikom dodjele statusa kandidata Ukrajini Evropska unija ne smije zaboraviti proširenje na Zapadni Balkan, a posebno na Bosnu i Hercegovinu, kada je i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata za BiH.

“Moramo učiniti sve da politika proširenja bude vjerodostojna, što znači da ne smijemo zaboraviti proširenje na Zapadni Balkan”, rekla je Fajon u izjavi za slovenske medije po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a koji se održava u Luksemburgu.

“S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU-a za početak pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodjelu statusa kandidata BiH.”

Pomoć BiH

Slovenija će na današnjem sastanku iznijeti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata, kazala je.

Davanjem takvog statusa, u Bosni i Hercegovini bi se ohrabrile proevropske snage, naveo je prošle sedmice u pismu predsjedniku Evropskoga vijeća Charlesu Michelu slovenski predsjednik Borut Pahor.

Prema slovenskom prijedlogu, kako navode slovenski mediji, Bosna i Hercegovina bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU-a u četvrtak i petak u Briselu.

Slovenski premijer Robert Golob je tokom posjeta Briselu ranije ove sedmice izjavio da će predložiti da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata, a prema tom prijedlogu, pristupni pregovori će početi onda kada BiH usvojiti zakone sadržane u političkom sporazumu koji su bosanskohercegovačke političke stranke postigle na briselskim razgovorima prije sedam dana, navodi slovenska novinska agencija STA.

To su Zakon o Visokom sudbenom i tužilačkom vijeću, Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o javnoj nabaci.

Donošenjem ovih zakona omogućit će se otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje pokriva pravdu i temeljna prava, te poglavlja 24 pod nazivom Pravda, sloboda i sigurnost, prenosi Hina.

Ostala pregovaračka poglavlja bila bi otvorena onda kad BiH ispuni kriterije iz briselskog sporazuma u području izbora i drugim relevantnim područjima.

Izvor: Agencije