Skupština RS-a nije podržala Dodikov veto na sporazum sa Velikom Britanijom

Za podršku Dodikovom vetu bila je potrbna dvotrećinska većina, ali je nije bilo.

Predsjedništvo BiH je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije usvojilo bez konsenzusa (Fena)

Narodna skupština bosanskhercegovačkog entiteta Republika Srpska (NSRS) nije podržala veto člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvo BiH.

Dodik je proglasio ovu odluku, usvojenu 8. juna, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne zastupnike da se izjasne, podsjeća Beta.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske je razmatrala tajve slučajeve i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Tvrdi da je Sporazum štetan

Na današnjoj posebnoj sjednici Parlamenta RS-a nije bilo dvotrećinske podrške.

Posebnoj sjednici NSRS-a, pored Dodika, prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je obraćanju rekao da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Izvor: Agencije