Plenković: Hrvatska politika prema BiH je prijateljska i dobronamjerna

Hrvatska pomaže u Bosni i Hercegovini u svim aspektima i snažno se zauzima za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, poručio je hrvatski premijer.

Andrej Plenković: Nastavit ćemo pomagati Bosni i Hercegovini (Armin Durgut / PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovina “prijateljska, dobrosusjedska i dobronamjerna”.

Kazao je da je prijedlog deklaracije u Bundestagu koji poziva Hrvatsku da se ogradi od separatista u Bosni i Hercegovini, odnosno Milorada Dodika i Dragana Čovića, prijedlog dokumenta političkih grupa lijevog predznaka, prenosi Hina.

“To je prijedlog, nacrt dokumenta, koji rade određene političke skupine lijevoga predznaka … uz utjecaj zastupnika u Bundestagu koji su bošnjačkoga podrijetla. Prema tome, taj nacrt nije slučajno takav. Zna se čije je pero i rukopis iza toga i to je stvar njemačkoga parlamenta”, rekao je.

Plenković je naglasio da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini prijateljska.

‘Nastavit ćemo pomagati BiH’

“Naša politika prema Bosni i Hercegovini je vrlo prijateljska, dobrosusjedska, dobronamjerna. Hrvatska je tamo ne samo država koja je drugi investitor, prva po gospodarskoj razmjeni, pomaže u Bosni i Hercegovini u svim aspektima i snažno se zauzima za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda”, kazao je.

“To ćemo nastaviti raditi i dalje. To radimo godinama, nije da smo se kao u nekom modnom trendu u zadnjih godinu, godinu i pol dana sjetili Hrvata u Bosni i Hercegovini. To radimo cijelo ovo vrijeme vrlo angažirano, sustavno – i kad je riječ o ustavnim promjenama, Izbornom zakonu, ekonomskoj potpori…”, dodao je.

Podsjetio je da je Vlada Hrvatske ove godine za 100 posto povećala izdvajanje sredstava za Ured za Hrvate izvan Hrvatske, što se, prije svega, odnosi na Hrvate u Bosni i Hercegovini.

“Da ne govorim o potpori Sveučilištu [u Mostaru], potpori mostarskoj bolnici, potpori izgradnji kazališta, brojnim stipendijama, kulturnim projektima, ekonomskim, pomoći vjerskim zajednicama, rješavanju prekograničnih pitanja, gradnji mostova, gradnji energetske infrastrukture… To je ono što čini srž i politiku vlade i stranke [Hrvatske demokratske zajednice], koja o tome vodi računa zadnjih 30 godina”, naglasio je Plenković.

Izvor: Agencije