Plenković najavio intervenciju u cijene goriva zbog poskupljenja

Poskupljenja goriva u Hrvatskoj najavljena za iduću sedmicu teško se mogu opravdati evropskim sankcijama prema Rusiji, tvrde stručnjaci.

Mediji u Hrvatskoj tvrde da će od iduće sedmice cijene svih dizel goriva značajno poskupjeti (Pixsell)

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Vlada intervenisati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od iduće sedmice, javlja Hina.

Hrvatski mediji donose da će od iduće sedmice cijene svih dizelskih goriva poskupjeti za 90 lipa (12 eurocenta) po litri, a benzin za oko 70 lipa (devet eurocenta) po litri.

“Imamo zakonske osnove odnosno uredbu i to smo već radili intervenirajući u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i na užem kabinetu vlade raspravljati tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane”, rekao je Plenković.

Upitan jesu li “ne meniju” trošarine, rekao je da su trošarine i marže dva elementa u kojima vlada može intervenirati.

Trgovci trebaju objasniti poskupljenja

Na većini benzinskih stanica u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 13,86 kuna (1,84 eura) što je tri lipe (0,4 eutocenta) više nego u ponedjeljak, dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe (tri eurocenta).

Hinin sagovornik iz energetskih krugova ocjenjuje da su poskupljenja goriva, pa i ona veća, moguća sve dok traje energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Dodaje, međutim, kako se poskupljenja najavljena za iduću sedmicu teško mogu opravdati primjenom najnovijega sankcijskog paketa Evropske unije prema Rusiji, jer se njegovi učinci, tj. djelomičan prekid uvoza sirove nafte iz Rusije, očekuju tek za nekoliko mjeseci.

Zašto trgovci i opskrbljivači tako brzo reagiraju na najave što bi moglo dogoditi, treba pitati njih, rekao je sagovornik. Dodaje kako Hrvatsku zapravo ne ovisi o dopremi sirove nafte ili derivata iz Rusije, jer glavninu opskrbe osigurava morskim putem.

Izvor: Agencije