Bugarski predsjednik nagovijestio referendum o S. Makedoniji

Francuska insisitra na brzom rješavanju spora Sofije i Skoplja, prije kraja njenog predsjedavanja EU 30. juna, ali su male šanse da Bugarska povuče veto do tada.

Prema bugarskom zakonu, predsjednik može sam raspisati referendum, čiji bi rezultat bio obavezujući za Parlament ako bi se ispunili zakonski uvjeti za izlaznost (EPA)

Predsjednik Bugarske Rumen Radev je nagovijestio kako bi mogao raspisati referendum o vetu Sofije na početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Evropske unije, odbacujući navode da će o tom pitanju razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi agencija Beta.

Bugarski mediji su na osnovu nezvaničnih informacija pisali da je Macron pozvao na sastanak Radeva i bugarskog premijera Kirila Petkova, koji je također negirao da je dobio taj poziv.

Francuska insistira na brzom rješavanju spora Sofije i Skoplja, prije kraja njenog predsjedavanja EU 30. juna, ali su male šanse da Bugarska povuče veto do tada.

Stav Radeva je da veto ne treba biti povučen dok Sjeverna Makedonija ne uključi Bugare u svoj Ustav.

Stvarni rezultati

„Nema napretka po tom pitanju između Sofije i Skoplja, tako da nema uvjeta za moju posjetu Parizu. Cijenim posvećenost naših evropskih partnera, ali želim da vidim stvarne rezultate“, rekao je Radev i dodao da konačne odluke ne donosi Parlament nego narod.

Petkov je ranije rekao da nema napretka u rješavanju spora dvije zemlje i da veto treba povući odlukom Parlamenta. Prema bugarskom zakonu, predsjednik može sam raspisati referendum, čiji bi rezultat bio obavezujući za Parlament ako bi se ispunili zakonski uvjeti za izlaznost.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, 70 posto Bugara se protivi davanju bilo kakvih ustupaka Makedoncima. Isto tako, u Sjevernoj Makedoniji većina građana je protiv ustupaka u korist Bugarske.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada