Bombaške prijetnje blokiraju BiH, na meti Klinički centar i CIK

Banjolučki klinički centar bombašku je prijetnju dobio elektronskom poštom.

Na ulicu su premješteni bolesnici i zaposlenici banjolučkog kliničkog centra, dok policija pregleda prostorije (Klinički centar Banja Luka)

Prijetnja bombom u četvrtak je natjerala zaposlenike Kliničkog centra u Banjoj Luci na evakuaciju pacijenata koji su tamo na liječenju dok policijski istražitelji pokušavaju otkriti ko stoji iza sličnih prijetećih poruka što su dan ranije stigle na adrese stotina škola ali i policijskih stanica u Bosni i Hercegovini.

Prijetnja bombom u četvrtak prije podne stigla je i na adresu Centralne izborne komisije BiH.

Banjolučki klinički centar, jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u BiH, bombašku je prijetnju u ranim jutarnjim satima dobio elektronskom poštom a odmah nakon toga iz svih soba na ulicu su premješteni bolesnici i zaposlenici koji su tamo u krevetima ili na nogama čekali razvoj događaja.

Iz uprave Kliničkog centra naveli su kako su prijetnju shvatili krajnje ozbiljno te odmah pozvali policiju.

“Osuđujemo što su zdravstvene ustanove, medicinski radnici i najosjetljivija kategorija građana postali meta ovakvih djela koja izazivaju osjećaje nesigurnosti i straha”, naveli su u saopćenju.

Prijetnje stižu s elektronske pošte

Bombaške prijetnje koje stižu s adresa elektronske pošte u inostranstvu postale su prava pošast u BiH a samo u srijedu je više od 400 osnovnih i srednjih škola, posebno na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, moralo biti evakuirano zbog takvih dojava koje su se pokazale lažnima, podsjeća Hina.

Kasnije tokom dana slične prijetnje stigle su i na adrese elektronskih pošti nekoliko policijskih stanica u Sarajevu pa su i njihovi zaposlenici nakon toga satima morali čekati na ulicama okončanje protudiverzijskih pretraga.

Prošle je sedmice obustavljena nastava u više sarajevskih škola zbog dojava o bombama, koje su se također pokazale lažnim.

Ranije prošlog mjeseca serija lažnih dojava o bombama blokirala je i susjednu Srbiju.

Za sada nema nikakvih naznaka ko stoji iza takvih prijetnji no tužilaštva i policija ih smatraju krajnje ozbiljnim i gotovo sve slučajeve istražuju kao krivična djela terorizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije