Nizozemski premijer se izvinio mirovnim snagama iz Srebrenice

Nizozemski vrhovni sud je 2019. godine presudio da je ta država djelomično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka koje su ubile snage bosanskih Srba.

Više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, ubijeno je u Srebrenici u julu 1995. godine (Reuters)

Nizozemska vlada zvanično se izvinila vojnicima koji su poslani u sastav mirovnih snaga Ujedinjenih naroda da brane bosansku enklavu Srebrenicu sa nedovoljno oružja i ljudstva da očuvaju mir, javlja AP.

Vojnici – sada veterani – bili su suočeni sa mnogo teže naoružanim snagama bosanskih Srba predvođenim generalom Ratkom Mladićem koje su izvršile masakr nad više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, u julu 1995. godine, u krvoproliću koje je Međunarodni sud za ratne zločine označio kao genocid.

Premijer Mark Rutte obratio se stotinama veterana nizozemskog bataljona Dutchbat III u vojnoj bazi u centralnoj Nizozemskoj i rekao im da nakon gotovo 27 godina “neke riječi još nisu izgovorene”.

“Izvinjavam se u ime nizozemske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III, vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. Sa najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao činiti dobro, čak i kada to više nije bilo moguće”, rekao je Rutte.

‘Kolektivna gesta’

Ceremonija je održana nakon izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu bataljona Dutchbat III.

U studiji su date preporuke, uključujući i da vlada treba da napravi “kolektivni gest” oko, kako je navedeno, percipiranog nedostaka priznanja i cijenjenja toga šta su nizozemski mirovnjaci uradili s obzirom na “vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće”.

Nizozemska se dugo bori sa naslijeđem genocida u Srebrenici. Tadašnji premijer Wim Kok podnio je ostavku 2002. kada su u izvještaju oštro kritikovane nizozemske vlasti zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u nizozemsku bazu u istočnoj Bosni.

Nizozemski vrhovni sud je 2019. presudio da je Nizozemska djelimično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka koje su ubile snage bosanskih Srba.

Sud je presudio da su nizozemske mirovne snage evakuisale te muškarce iz svoje vojne baze blizu Srebrenice 13. jula 1995. godine, iako su znale da su ti ljudi u “ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni” od strane snaga bosanskih Srba.

Ujedinjeni narodi su također kritikovani zato što nisu odobrili NATO vazdušne udare da podrže lako naoružane nizozemske vojnike u julu 1995. godine kada su bili napadnuti.

Izvor: Agencije