Varhelyi: Zapadnom Balkanu 30 milijardi eura iz EU-a u sljedećih sedam godina

Saradnja sa partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU-a, rekao je evropski komesar za proširenje.

Zapadni Balkan je prioritet za EU, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Anadolija)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi poručio je danas da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da će Brisel pružiti punu podršku kako zemlje regije ne bi morale da zavise od ruskih energenata.

Varhelyi je, na panelu u okviru Prespa foruma na Ohridu, u snimljenoj poruci, kazao da su trenutno teška i izazovna vremena za ekonomiju i ukazao na to da je negativan utjecaj na privredu prvo imala pandemija korona virusa, a zatim i rat u Ukrajini.

“Posljedice tog rata su vidljive i van Ukrajine i u cijeloj regiji i to kada je riječ o sigurnosti, cijeni energenata… Izazovi sa kojima smo suočeni su globalni”, kazao je Varhelyi, prenosi Tanjug.

Rekao je da Zapadni Balkan ne mora da zavisi od ruske nafte i gasa i kaže da je jedan od načina za to učešće u energetskoj platformi EU-a.

Dodaje da je EU uključila Zapadni Balkan u evropski sigurnosni program za hranu i mehanizam za odgovor za koordinaciju sigurnosti hrane.

“Glavni instrument za podršku je ekonomska investiciona platforma za Zapadni Balkan, koja će imati na raspolaganju 30 milijardi eura za sljedećih sedam godina. Time može da se poveća BDP u regiji za tri posto do 2027. i da se ubrzaju integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU”, kazao je Varhelyi.

‘Zelenije i digitalnije ekonomije’

“Vjerujemo da se sa ovim planom krećemo u dobrom pravcu i da ćemo napraviti naše ekonomije zelenije i digitalnije. Ovo će pomoći u nezavisnosti od ruskih energenata. Plan će dati mogućnost da mladi, žene i ranjive kategorije društva naprave naše ekonomije i društva otpornijim”, kazao je.

Rekao je da se tu neće stati i navodi da se radi na saradnji sa partnerima u regiji i internacionalnim institucijama u otkrivanju novih projekata koji će moći dovesti do novih mogućnosti za ljude i privredu na Zapadnom Balkanu.

“Saradnja sa partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU-a. Zapadni Balkan pripada Evropi, lideri EU daju podršku evropskoj perspektivi Zapadnom Balkanu”, rekao je.

Izvor: Agencije