U Srbiji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije navode da su provedene su sve mjere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije, u skladu sa stručno metodološkim uputstvom.

Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navode iz 'Batuta' (Reuters)

U Srbiji je registriran prvi importiran – potvrđen slučaj obolijevanja od majmunskih boginja, saopćio je u petak Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se u saopćenju i dodaje da je laboratorijska dijagnostika provedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, prenosi Tanjug.

Obaviještene međunarodne institucije

Teritorijalno nadležni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i provedene su sve mjere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije, u skladu sa stručno metodološkim uputstvom, navodi “Batut”.

U skladu s Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i protokolima, o prvom potvrđenom slučaju obaviještene su međunarodne zdravstvene institucije.

“Batut” apelira na građane da, zbog očuvanja zdravlja, primjenjuju sve preventive mjere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Izvor: Agencije