Escobar: Zapadni Balkan treba biti dio Evropske unije

Regija je geografski usklađena sa svim ostalim standardima i trebala bi biti dio Evropske unije, poručio je specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan.

Gabriel Escobar: Moramo se fokusirati na mogućnosti koje imamo ovdje (EPA)

Zapadni Balkan bi trebalo biti dio Evropske unije, izjavio je u petak specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar.

Escobar, koji prisustvuje Prespanskom forumu, najvažnijim je ocijenio pitanje evropskog proširenja, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTK2.

“Kada govorimo o izazovima Zapadnog Balkana, njih je mnogo, ali moramo se fokusirati na mogućnosti koje imamo ovdje. Moramo ići naprijed s pitanjima s kojima se suočavamo u regiji”, kazao je Escobar.

Prilika za nove generacije

Američki diplomata je rekao da je Zapadni Balkan geografski usklađen sa svim ostalim standardima i trebao bi biti dio EU-a i prilika za nove generacije.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, kazao je da, sve dok je usmjerena ka evropskim integracijama, “oni su tu da je podrže”.

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan i ranije je naglašavao da SAD podržava sve inicijative koje zbližavaju regiju, ali one ne mogu biti zamjena za Evropsku uniju.

Izvor: Agencije